BLOG

De dierbare vrienden van kunstenaars

Door Laurens Collee | oktober, 2016

We komen er niet onderuit om op Dierendag aandacht te besteden aan dieren in de kunst. Daarom hebben we een aantal bijzondere kunstenaars met bijzondere huisdieren uitgelicht.

De ocelot van Dalí

Salvador Dalí en zijn ocelot, Parijs 1967. Credit: Keystone/Getty

Salvador Dalí en zijn ocelot, Parijs 1967. Credit: Keystone/Getty

Salvador Dalí (1904 – 1989) leefde zijn surrealisme. Zijn huisdier, Babou, was geen gewone kat, maar een Colombiaanse ocelot. Het verhaal gaat dat hij tijdens een diner zijn ocelot Babou meebracht en een verschrikte dame geruststelde met de uitleg dat het maar een gewone kat was en de gevaarlijke uitziende zwarte strepen erop geschilderd waren.

De honden van Lucian Freud

De Britse schilder Lucian Freud (1922 – 2011, en ja, kleinzoon van) had twee honden, Pluto en Eli, die hij regelmatig schilderde als gezelschap van zijn naakte modellen. De man op dit schilderij is David Dawson, vriend en assistent van Freud. Dezelfde Dawson maakte de foto van Freud in gezelschap van zijn dealer William Acquavella en Eli.

De dierentuin van Frida Kahlo

Met haar papegaaien, adelaar, apen, honden en een hert bezat Frida Kahlo een kleine dierentuin. De dieren figureren regelmatig in haar zelfportretten. Een fijne relativering naast haar bekende, ernstige blik.

De beer van Lord Byron

De beroemde dichter Lord Byron bezat in zijn leven naar verluid honden, katten, apen, een krokodil, een pauw, een das en diverse roofvogels. Toen hij in 1805 in Cambrigde ging studeren en te horen kreeg dat honden niet waren toegestaan op de campus, kocht hij een tamme beer die hij aan een ketting uitliet. Helaas is daar geen beeldmateriaal van. Een van de bekendste gedichten van Byron is een requiem voor zijn geliefde hond Boatswain en staat gegraveerd in een monument (klik om te vergroten).

De uil van Picasso

Hondenliefhebber Pablo Picasso (1881 – 1973) was vaak te zien in gezelschap van zijn tekkel Lump en dalmatiër Perro. Toen hij een gewonde uil aantrof in zijn Château, gaf Picasso het dier een speciaal plekje in zijn keuken. De uil is terug te zien in een aantal schilderijen en beelden, en in deze tekening genaamd The Owl.

De poes van Tracey Emin

Britse kunstenaar Tracey Emin (1963), bekend om haar provocerende, confronterende kunstwerken, staat meestal zelf centraal in haar werk, maar ook haar geliefde kat Docket is regelmatig onderwerp, bijvoorbeeld van dit bronzen beeld met de titel Docket In My Hand.

Nog meer dieren

Geïnspireerd door deze artistieke dierenliefhebbers en meer zien? 7 oktober start in het Rijksmuseum de tentoonstelling Frans Post. Dieren in Brazilië, met opgezette dieren uit Naturalis, schilderijen en 34 nog geheel onbekende tekeningen van dieren die Frans Post tekende tijdens zijn bezoek aan Brazilië in 1636. Minder aaibaar en doorgaans onzichtbaar, maar bijzonder interessant zijn de microben die centraal staan in Micropia in Artis. In het Stedelijk Museum kun je naar de tentoonstelling Horseday, met prachtige foto’s van versierde paarden door Mohamed Bourouissa.

Het Kattenkabinet

We maakten eerder de special Het Opperwezen ter ere van het 25-jarig bestaan van het Kattenkabinet in Amsterdam, met bijdragen van Johannes Schwartz, Annelies Verbeke en Midas Dekkers: ‘De mens mag zich dan met andere apen to Primaat hebben uitgeroepen, het Opperwezen weet dat er maar één opperdier kan zijn en dat is de poes.’

 

Reacties op De dierbare vrienden van kunstenaars

laat een reactie achter

Uw beoordeling