William Kentridge

Joods Museum | 13/08/2021 - 24/10/2021

In 2012 presenteerde het Joods Historisch Museum de eerste tentoonstelling in Nederland van het werk van William Kentridge (Johannesburg, 1955) rond zijn installatie Black Box/Chambre Noire (2005). De installatie liet op vele bezoekers een onuitwisbare indruk na. Een van hen is Menno Paktor, tot voor kort bestuursvoorzitter van het Joods Cultureel Kwartier en een groot liefhebber van het werk van Kentridge.

William Kentridge (Johannesburg, 1955) is een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie. Hij ontwikkelde een multidisciplinaire werkwijze waarin film, animatie, tekenkunst, grafiek, theater en opera samenkomen. Zijn werk is sterk sociaal bewogen, ingegeven door zijn identiteit als joodse, witte Zuid-Afrikaan, die opgroeide in een politiek geëngageerd gezin. Gevoelige onderwerpen, waaronder de kolonisatie van Afrika, de apartheid en politieke conflicten vormen leidende thema’s in zijn werk. Zelf noemt hij zijn werk ‘politically concerned, but distanced’.

Deze presentatie is samengesteld als afscheidscadeau voor Menno Paktor. Hij was van 2007 tot 2020 verbonden aan het Joods Cultureel Kwartier, eerst bij de Stichting Vrienden en vanaf 2009 bij het bestuur van de Stichting Joods Historisch Museum.

WANNEER 13/08/2021 - 24/10/2021
WAAR | Bekijk op Google Maps Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
020 5310310
jck.nlnllocatiejoods-historisch-museumOPENINGSTIJDEN

ma - zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image

Bezoekers over William Kentridge

nella dubbeldam
Een heel aantal jaren geleden zag ik bij toeval een tentoonstelling van William Kentridge in Eye, Amsterdam. Wat ik toen zag, een exodus van zwarte figuren achter een gordijn, die dansend achter elkaar aanliepen op inspirerende afrikaanse muziek. In een andere zaal zag ik papieren maskers. Alles heeft een diepe indruk op me gemaakt en ik hoopte ooit nog eens een tentoonstelling van deze afrikaan te zien. Zo gauw ik kan ga ik naar het Joods historisch museum. Fijn dat de nieuwsbrief van SeeAllThis me op deze bijzondere tentoonstelling gewezen heeft.
laat een recensie achter

Uw beoordeling