BLOG

Claudy Jongstra’s universum

Door Cécile Ex | juli, 2016

Toen See All This in april op haar website aankondigde dat lezers konden deelnemen aan een dag met viltkunstenares Claudy Jongstra, kwamen er zoveel reacties binnen dat de dag als snel twee dagen werd.

‘Ik wil me heel graag inschrijven voor de dag met Claudy Jongstra. Ik zou het een grote eer vinden. Ze is mijn grote voorbeeld in kunstenaarschap’, mailde de een. ‘Ik ben viltbeeldhouwster en woon in Maastricht, maar heb deze reis er dubbel en dik voor over om mijn heldin te mogen ontmoeten en haar werk te bewonderen!’, schreef de ander. Sommigen kwamen met een vriendin, een ander trakteerde haar stiefmoeder: ‘Zij is al jaren mantelzorger van mijn zieke vader, van oorsprong zowel boerin, kunstdocente als tuinierster en fan van het werk van Claudy, dus dit zal een groot cadeau zijn.’

En dus arriveerden op 22 juni en 6 juli deelnemers uit heel Nederland in Friesland, om voor één dag het universum van Claudy Jongstra te ervaren. Na een rondleiding door de tentoonstelling Ancient Light in het Fries Museum in Leeuwarden stond de botanische tuin van Claudy Jongstra in Húns op het programma en de ververij in Spannum om zelf aan de slag te gaan. Wolkenluchten, regen en zon wisselde in juli elkaar af boven de ruime, groene weilanden. In de tuin stond de Tunisbloem fier te bloeien. Binnen waren handen druk in de weer. Ze woelden door wol, draaiden aan kaardmachines, pletsten water en wol tot vilt, regen uienschillen in kaasdoek, roerden in verfpannen, woven ongesponnen wol en zijde tot eigen ontwerpen en hingen viltwerken buiten te drogen. Tussendoor vertelde Claudy over haar vele (internationale) projecten en de ontwikkeling van haar bedrijf – waar ook duurzame landbouw en begeleiding van jongeren nu deel van uitmaken. Met Farm of the World, een project binnen Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018, zet Claudy Jongstra onder meer een opleidingstraject op voor uitvaljongeren met als doel langdurig perspectief aan hen te bieden. De biologische lunch in de idyllische tuin verzorgd door Farm of the World, maakte deze dag compleet en tot een ontmoeting om nooit te vergeten. ‘Alsof ik iets nieuws heb ontdekt in mijn leven,’ aldus een van de deelnemers.

 

Een impressie in woord en beeld:

NATUUR – FRIESLAND – SCHAPEN – KLEUREN – WEIDSHEID – PLANTAARDIG VERVEN – ‘IETS DOEN ZONDER NA TE DENKEN, INTUITIEF AAN DE SLAG’ – AKKERS – SCHAPENVACHTEN – BLOEMEN – MOESTUIN – ‘ALS IK HIER BEN, KUNST MAKEN, MET CREEREN BEZIG ZIJN, DAT IS ECHT MIJN PASSIE’ – WOL – KAARDEN – WEVEN – VILTEN – ‘IK KRIJG HELEMAAL TINTELENDE VINGERS’ – DUURZAAM – SPINNEN – ‘HELEMAAL OVERWELDIGEND, IK WIL HIER OOK WEL STAGIAIRE ZIJN EN EEN MAAND RONDLOPEN’ – TUNISBLOEM – INDIGO –– KARMOZIJN – UIENSCHILLEN – ‘IK VOEL ME KINDERLIJK BLIJ’– BORDUREN – FRIESMUSEUM – WATER – ‘DAT LOSSE, DE JONGEREN DIE HIER LOPEN, DAAR HOUD IK VAN’ – HANDEN – CALENDULA – KASTANJE – ‘HEERLIJK OM IETS TE CREEREN, ALLES IS NATUURLIJK’ – BIOLOGISCHE LUNCH – MERINGO WOL – ZIJDE – VLAS – ‘VERBROEDEREND’ – RUIMTE – LANDSCHAP – PERCEPTIE – TRANSFORMATIE –  CREATIE – ‘ALSOF IK IETS NIEUWS ONTDEK IN MIJN LEVEN’ – VERNIEUWING – JONGEREN – WEILAND – EENVOUD – ‘IK VIND HET ECHT EEN CADEAUTJE DAT JE ZO DICHT BIJ EEN KUNSTENAAR MAG ZIJN DIE  ZO OPEN EN GUL IS – OASE

2

3

4

5

Reacties op Claudy Jongstra’s universum

Garda Meerdink
Heel graag willen we met een groepje dames van Schiermonnikoog een bezoek aan uw bedrijf cq uw atelier brengen?

Is dit mogelijk en zo ja welke data in 2022? Vriendelijke groeten Garda Meerdink
Corrie van Schaik
Al jaren geleden heb ik
een programma gezien op de televisie.
Ik was geraakt door haar gevoeligheid
en de liefde waarmee zij sprak over haar werk en de de manier waarop ze dat vorm geeft.
Fijn dat ze het wil delen op haar site. Dankjewel.Ik hoop dat het mogelijk is om de komende tijd naar het het fries om haar werk in natura te zien. vriendelijke groet.
laat een reactie achter

Uw beoordeling