Pretty Brilliant - Missie

Toen we in 2018 werkten aan het See All This zomernummer over 99 geniale vrouwen in de kunst, waren we geschokt én blij verrast. Geschokt, omdat we niet eerder beseften hoe achtergesteld vrouwen zijn in de kunstwereld. En blij verrast, omdat we met het maken van dat nummer ontdekten hoeveel indrukwekkend werk er is gemaakt door vrouwen die altijd in de schaduw en in grenzeloze eenzaamheid hebben gewerkt.

Voor vrouwelijke kunstenaars is de geschiedenis van de kunst een kroniek van uitsluiting. Op een enkeling na, is hen geen plek in de canon gegund, evenals een plek in de kunstmarkt, een plek bij een galerie en een eigen plek om te werken. Argumentatie? Gebrek aan talent. 

In de eerste edities van de standaardwerken over Westerse kunstgeschiedenis, de kunstbijbels The Story of Art (1961) van E.H. Gombrich en History of Art (1962) van H.W. Janson, staan 0 vrouwen. In de gereviseerde edities uit 2014 zijn dat er in totaal 37 van de 747. De huidige kunstmarkt bestaat voor 2% uit vrouwen – er is in de afgelopen tien jaar meer verdiend aan het verhandelen van Picasso dan aan het werk van alle vrouwelijke kunstenaars wereldwijd bij elkaar opgeteld (Artnet 2019). In Europa is 70% van de studenten op kunstacademies vrouw, maar vindt een krappe 30% een eigen galerie.

En toch, in de onderstroom is er iets groots op komst, een omwenteling, een bewustwording die zijn weerga niet kent. Het een kwestie van tijd en focus om kunst van vrouwen de plek te geven die het verdient. 

Met het initiatief Pretty Brilliant wil See All This zich richten op de scheppingskracht van vrouwen en werken aan hun zichtbaarheid. Dit jaar doen we dat door het samenstellen van een uitzonderlijke publicatie in samenwerking met internationale curator Catherine de Zegher. Al meer dan dertig jaar geeft ze vrouwen een podium en mede door haar vonden kunstenaars een groot publiek, onder wie Frida Kahlo, Hilma af Klint en Louise Bourgeois. In dit boek onderzoeken we de ‘zachte waarden’ die in veel oeuvres tot uitdrukking komen: liefde, intimiteit, toewijding, contemplatie, lichamelijkheid, spiritualiteit en duurzaamheid. Woorden die uitdrukking geven aan dat waar het leven over gaat. Onderschatte maar onmisbare waarden, zo hebben we dit jaar opnieuw geleerd, die we met elkaar moeten uitdragen.

Nicole Ex,
oprichter See All This kunstmagzine & Pretty Brilliant

Nicole Ex | Foto: Sanja Marusic
Nicole Ex | Foto: Sanja Marusic
Doneer!

See All This werkt onder de naam Pretty Brilliant aan meer zichtbaarheid voor de scheppingskracht van vrouwelijke kunstenaars.

Zorg dragen voor zoveel vrouwen doe je niet alleen. Draag bij en ondersteun de missie van Pretty Brilliant. Maak het onderzoek en het herschrijven van de canon mogelijk, en geef het jubileumnummer een opbouwend steuntje in de rug.
Doneer €99,-
onderstreep de missie
+ ontvang het feestelijke winternummer
+ lees je eigen naam terug in deze special edition (mogelijk als je voor 10 november 2020 je naam doorgeeft)
Doneer €333,-
onderstreep de missie
+ ontvang het feestelijke winternummer
+ lees je eigen naam terug in deze special edition (mogelijk als je voor 10 november 2020 je naam doorgeeft)
+ ontvang een uitnodiging voor de lancering en feestelijke veiling met Sotheby's op 3 december.

Kunstenaars

Adore a Woman: Cecily Brown
Adore a Woman: Gego
Adore a Woman: Agnes Pelton
Adore a Woman: Roosmarijn Pallandt
+ laad meer kunstenaars

Nieuws

De missie
Oktober, 2020
‘Langzaam begin ik te geloven dat dit wel eens het mooiste en beste nummer wordt waaraan we tot nu toe hebben gewerkt.’
Pretty Brilliant laptop sleeve
september 2020
Jij bent Pretty Brilliant met deze limited edition laptop sleeve! Gemaakt van 100% wol vilt.
Robin de Puys Highlights van Unseen 2019
september 2019
We vroegen fotograaf Robin de Puy naar haar 10 favoriete vrouwelijke fotografen van Unseen.
Valeria Napoleone's Highlights van Art Rotterdam 2019
februari 2019
Op uitnodiging van See All This stelde topverzamelaar Valeria Napoleone haar lijstje favorieten samen van Art Rotterdam 2019.
+ More news

See All This

Pretty Brilliant is een initiatief van See All This kunstmagazine en online platform. See All This kunstmagazine is een enthousiaste gids langs oude en hedendaagse kunst. Met bijzondere interviews en avontuurlijke achtergrondverhalen over beeldende kunst, fotografie, literatuur, mode, natuur en reizen. See All This deelt graag haar liefde voor kunst met je, dagelijks online en elk seizoen op papier.