Pretty Brilliant - Missie

Toen we in 2018 werkten aan het See All This zomernummer over 99 geniale vrouwen in de kunst, waren we geschokt én blij verrast. Geschokt, omdat we niet eerder beseften hoe achtergesteld vrouwen zijn in de kunstwereld. En blij verrast, omdat we met het maken van dat nummer ontdekten hoeveel indrukwekkend werk er is gemaakt door vrouwen die altijd in de schaduw en in grenzeloze eenzaamheid hebben gewerkt.

Voor vrouwelijke kunstenaars is de geschiedenis van de kunst een kroniek van uitsluiting. Op een enkeling na, is hen geen plek in de canon gegund, evenals een plek in de kunstmarkt, een plek bij een galerie en een eigen plek om te werken. Argumentatie? Gebrek aan talent. 

In de eerste edities van de standaardwerken over Westerse kunstgeschiedenis, de kunstbijbels The Story of Art (1961) van E.H. Gombrich en History of Art (1962) van H.W. Janson, staan 0 vrouwen. In de gereviseerde edities uit 2014 zijn dat er in totaal 37 van de 747. De huidige kunstmarkt bestaat voor 2% uit vrouwen – er is in de afgelopen tien jaar meer verdiend aan het verhandelen van Picasso dan aan het werk van alle vrouwelijke kunstenaars wereldwijd bij elkaar opgeteld (Artnet 2019). In Europa is 70% van de studenten op kunstacademies vrouw, maar vindt een krappe 30% een eigen galerie.

En toch, in de onderstroom is er iets groots op komst, een omwenteling, een bewustwording die zijn weerga niet kent. Het een kwestie van tijd en focus om kunst van vrouwen de plek te geven die het verdient. 

Met het initiatief Pretty Brilliant wil See All This zich richten op de scheppingskracht van vrouwen en werken aan hun zichtbaarheid. Dit jaar doen we dat door het samenstellen van een uitzonderlijke publicatie in samenwerking met internationale curator Catherine de Zegher. Al meer dan dertig jaar geeft ze vrouwen een podium en mede door haar vonden kunstenaars een groot publiek, onder wie Frida Kahlo, Hilma af Klint en Louise Bourgeois. In dit boek onderzoeken we de ‘zachte waarden’ die in veel oeuvres tot uitdrukking komen: liefde, intimiteit, toewijding, contemplatie, lichamelijkheid, spiritualiteit en duurzaamheid. Woorden die uitdrukking geven aan dat waar het leven over gaat. Onderschatte maar onmisbare waarden, zo hebben we dit jaar opnieuw geleerd, die we met elkaar moeten uitdragen.

Nicole Ex,
oprichter See All This kunstmagzine & Pretty Brilliant

Nicole Ex | Foto: Sanja Marusic
Nicole Ex | Foto: Sanja Marusic
Doneer!

Met Pretty Brilliant stimuleert See All This zichtbaarheid voor vrouwelijke kunstenaars. We werken aan een spectaculaire special edition (die in december 2020 verschijnt) maar kunnen dat niet zonder jou. Dus:

ADORE A WOMAN & DONEER!

Welke kunstenaar is volgens jou Pretty Brilliant en moet een plek krijgen in deze publicatie? Laat het ons weten met je donatie! Alle gekozen namen worden toegevoegd aan een lijst in het boek. Dus zorg ervoor dat je favoriete kunstenaar ertussen staat. Zie hieronder welke kunstenaars al gekozen zijn. Ook je eigen naam kan vermeld worden, lees binnenkort hoe.

Kunstenaars

Adore a Woman: Marlene Dumas
Adore a Woman: Wangechi Mutu
Adore a Woman: Emily Kame Kngwarreye
+ laad meer kunstenaars

Nieuws

Robin de Puys Highlights van Unseen 2019
september 2019
We vroegen fotograaf Robin de Puy naar haar 10 favoriete vrouwelijke fotografen van Unseen.
Valeria Napoleone's Highlights van Art Rotterdam 2019
februari 2019
Op uitnodiging van See All This stelde topverzamelaar Valeria Napoleone haar lijstje favorieten samen van Art Rotterdam 2019.
Highlights Art Rotterdam 2020
februari 2020
Catherine de Zegher heeft in haar internationale loopbaan de zichtbaarheid van vrouwelijke kunstenaars tot een van haar speerpunten gemaakt. Zie hier de highlights van Art Rotterdam!
We kijken naar kunst met één oog dicht
december 2019
Het gaat beter met het aantal vrouwelijke kunstenaars in musea en galeries. Maar het kan nog veel beter, schrijft See All This-hoofdredacteur Nicole Ex in de Volkskrant.
+ laad meer nieuwsberichten

See All This

Pretty Brilliant is een initiatief van See All This kunstmagazine en online platform. See All This kunstmagazine is een enthousiaste gids langs oude en hedendaagse kunst. Met bijzondere interviews en avontuurlijke achtergrondverhalen over beeldende kunst, fotografie, literatuur, mode, natuur en reizen. See All This deelt graag haar liefde voor kunst met je, dagelijks online en elk seizoen op papier.