Uyt eigen ervarentheyd —De wondere insectenwereld van Johannes Goedaert

Zeeuws Museum | 19/11/2016 - 29/10/2017

Het Zeeuws Museum presenteert een tentoonstelling over het levenswerk van Johannes Goedaert (1617-1668). Goedaert die 400 jaar geleden werd geboren, was niet alleen een kundig fijnschilder maar ook entomoloog avant la lettre.

Terwijl Goedaert zich gedurende zijn leven bekwaamt in het fijnschilderen, wordt hij een meester in het nauwkeurig waarnemen van gedaanteverwisselingen bij vliegen, maden, rupsen en kevers. Ieder stadium – van eitje, via rups en pop tot vlinder – fascineert hem. Drieëndertig jaar lang kweekt, bestudeert, tekent en beschrijft Goedaert de wonderlijke insectenwereld. Aan het eind van zijn leven legt hij zijn ontdekkingen en bevindingen vast in zijn driedelige boek Metamorphosis Naturalis. Het bevat de vroegste vermeldingen in woord en beeld van meer dan honderd insectensoorten die voorkomen in Zeeland en Nederland. Zo legt Goedaert met zijn werk een basis voor wat later een eigen vakgebied zou worden: de entomologie.

In een tijd waarin kennis met een enkele muisklik opvraagbaar is, herinnert Goedaert ons aan het belang van steeds opnieuw kijken, bevragen en aandacht schenken aan wat onbelangrijk of zelfs verwerpelijk lijkt. Zelf onderzoeken, geduld oefenen en je oordeel durven uitstellen kan ons tot nieuwe inzichten, waarden of waarheden brengen. In de geest van Goedaert gaat deze tentoonstelling dan vooral ook over het plezier van heel goed kijken!

WANNEER 19/11/2016 - 29/10/2017
WAAR | Bekijk op Google Maps Abdij 3-4
4331 BK Middelburg
+31 (0)118 653000
zeeuwsmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Uyt eigen ervarentheyd —De wondere insectenwereld van Johannes Goedaert

laat een recensie achter

Uw beoordeling