Matthew Wong | Vincent van Gogh

Van Gogh Museum | 01/03/2024 - 01/09/2024

KOOP TICKETS

Het werk van de Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong is dynamisch, kleurrijk en expressief. Van de vele kunstenaars door wie hij zich liet inspireren was Vincent van Gogh een van de belangrijkste. Ontdek meer over Wongs werk en zijn artistieke connectie met Van Gogh. Matthew Wong begon in 2011 op zijn 27ste met tekenen en schilderen. In een paar jaar tijd ontwikkelde hij een compleet eigen stijl, waarin hij met intense kleuren fantasierijke landschappen schilderde. Van Gogh was een groot voorbeeld voor hem. De invloed van Van Gogh is onmiskenbaar in het kleurgebruik, de dik aangebrachte verfstreken en de persoonlijke thematiek in Wongs kunst. Deze tentoonstelling gaat dieper in op de artistieke én persoonlijke connectie tussen de twee kunstenaars. Wong zag zijn eigen leven gespiegeld in dat van Van Gogh en stelde ooit:

‘Ik zie mezelf in hem. In de onmogelijkheid ergens toe te behoren in deze wereld.’

Zowel Van Gogh als Wong zochten lang naar een roeping in het leven, en vonden deze uiteindelijk in het schilderen. Wong zag het zelfs als zijn ‘laatste toevlucht’. Beide kunstenaars worstelden met mentale gezondheidsproblemen, wat voor zowel Wong als Van Gogh resulteerde in een tragische, vroegtijdige dood. Ondanks deze overeenkomsten creëerden ze ieder een zeer persoonlijk en emotioneel geladen oeuvre.

Het talent van Wong, werd in tegenstelling tot van Gogh, al tijdens zijn korte en stormachtige carrière breder erkend. Amper vijf jaar nadat hij zijn eerste werk maakte, kocht het Dallas Museum of Art een schilderij van hem, waarna vele belangrijke verzamelaars volgden.

Zijn zeer persoonlijke oeuvre dat internationaal grote belangstelling en waardering geniet, is voor het eerst in deze omvang in Europa te zien in Matthew Wong | Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort.

Beeld:
Matthew Wong, The Kingdom, 2017, Collectie van Liz Lange and David Shapiro. © Matthew Wong Foundation c/o Pictoright Amsterdam 2023
Matthew Wong, Unknown Pleasures, 2019, Museum of Modern Art, New York © 2023 Matthew Wong Foundation / c/o Pictoright Amsterdam, 2023, Digitaal beeld via MoMA
Matthew Wong, The Space Between Trees, 2019, privécollectie © Matthew Wong Foundation c/o Pictoright Amsterdam 2023

WANNEER 01/03/2024 - 01/09/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumplein 6
1071 DJ Amsterdam
+31 (0)20 5705200
vangoghmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Za - Do : 09.00 - 18.00

Vr : 09.00 - 21.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Matthew Wong | Vincent van Gogh

laat een recensie achter

Uw beoordeling