Fotografie geïnspireerd door Van Gogh | Hans de Kort en Karin Borghouts

Vincent van GoghHuis | 16/02/2020 - 14/06/2020

Van 16 februari tot en met 14 juni 2020 presenteert het Vincent van GoghHuis in Zundert twee tentoonstellingen van hedendaagse fotografen die zich hebben laten inspireren door Van Goghs leven en werk: Hans de Kort, No photos from Van Gogh, en Karin Borghouts, Vincent was here.

Hans de Kort (NL, 1963) fotografeert in de ‘natteplaatcollodium’-techniek. Deze klassieke methode waarbij een unieke afbeelding wordt gemaakt op glas of metaal bestond reeds in Van Goghs kindertijd. De Kort heeft dan ook de plekken uit Vincents jeugd bezocht en daar met een houten balg camera beelden vastgelegd van de grafsteen van zijn doodgeboren broertje, de bloesemboom in de tuin van het geboortehuis en zonnebloemen uit de moestuin bij de protestantse kerk. Daarnaast heeft hij in zijn studio stillevens gecomponeerd naar aanleiding van Van Goghs schilderijen van twee werkmansschoenen, een opgezette vleerhond en de kop van een skelet met brandende sigaret. Omdat Vincent zelf een afkeer had van de kleurloze fotografie heeft De Kort zijn reeks getiteld ‘No photos from Van Gogh’. Voor de gelegenheid biedt hij gesigneerde zoutdrukken aan in een gelimiteerde oplage.

 

Karin Borghouts (BE, 1959) raakte gefascineerd door Van Gogh na het fotograferen van een reproductie van een schilderij van hem in het verbrande huis van haar ouders. Dit vormde het begin van een langdurige reis in de voetsporen van Van Gogh. Uiteraard begon die in zijn geboorteplaats Zundert, waar ze niet alleen het kerkje en landschappen vastlegde, maar ook een uitgebreide fotoserie maakte van het huis van Vincents peettantes dat gesloopt wordt. Haar omzwervingen brachten haar verder in de Borinage, Nuenen, Parijs, Arles, Saint-Rémy-de-Provence en Auvers-sur-Oise. De beelden van deze locaties vulde ze aan met fotografische interpretaties van zijn stillevens en zijn gebundeld in de publicatie ‘Vincent was here’,uitgegeven door Ronny Van de Velde. Dit boek, dat een mooi vervolg is op de eerdere publicaties van Emmy Andriesse (1953) en Paul Huf (1990), vormt een kunstwerk op zich. Tijdens de tentoonstelling wordt een speciale editie aangeboden met een gesigneerde print van Borghouts.

 

Over het Vincent van GoghHuis

Het Vincent van GoghHuis is een levend kunstcentrum op de geboortegrond van één van de beroemdste kunstenaars uit de geschiedenis. Geen klassiek museum, maar een actieve belevingswereld, voor zowel kunstliefhebber als toerist. Met een prikkelende presentatie over het leven en werk van Vincent van Gogh. De vaste presentatie Vincent van Gogh – De wortels van een meester staat op zichzelf, maar vormt ook een opmaat voor de wisseltentoonstellingen. Het programma van die tentoonstellingen richt zich op kunstenaars van de 20ste en 21ste eeuw die zijn geïnspireerd door Vincent van Gogh.

WANNEER 16/02/2020 - 14/06/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Markt 26-27
4881 CN Zundert
+31 (0)76 597 85 90
vangoghhuis.comOPENINGSTIJDEN

wo - vr : 10.00 - 17.00

za - zo : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Fotografie geïnspireerd door Van Gogh | Hans de Kort en Karin Borghouts

laat een recensie achter

Uw beoordeling