Koken met Li Jin

Recept

Een parade van inktvissen, knollen en kreeften komt voorbij op Li Jins getekende feestmaal. De bereidingswijzen van deze ingrediënten vind je er ook: in kalligrafie beschrijft Li Jin recepten uit Yuan Mei’s Suiyuan Shidan, een klassieker van de Chinese keuken.

Li Jin, Ode to life, 2017 © Li Jin/Hive Center for Contemporary Art
Fig 1. Li Jin, Ode to life, 2017 | © Li Jin/Hive Center for Contemporary Art
tekst: Sarah Knigge

Yuan Mei (1716–1798) was een obsessieve en fanatieke eter. Volgens de Chinese dichter was voedsel een van de meest sensationele geschenken van de natuur; om je daar niet aan over te geven, zou een belediging zijn. Dus wanneer hij ergens een spectaculaire maaltijd had gegeten, stuurde hij zijn kok eropaf om het gerecht na te maken. Vervolgens werkte hij het recept uit op papier, voorzien van het nodige commentaar.

Al die notities leidden uiteindelijk tot een boek, de Suiyuan Shidan, waarvan het eerste exemplaar in 1792 werd gedrukt. Het werd de grote klassieker van de Chinese gastronomie. Een klassieker die niet alleen veel chefs, maar ook kunstenaars inspireerde. Zoals Li Jin (1958), die net als Yuan zijn zwak voor aardse genoegens deelt. In zijn tekeningen van overdadige banketten – waarin hijzelf vaak figureert, vergezeld door weelderige vrouwen – lees je de eeuwenoude recepten terug in Chinese kalligrafie.
Nu Yuans exegese dan eindelijk is vertaald naar het Engels, kan iedereen bedreven raken in de traditionele Chinese keuken. Hoewel: voor sommigen
zijn de recepten uit de Recipes from the Garden of Contentment misschien een brug te ver, zo zonder aangegeven eenheden en het wel erg beknopte stappenplan. Laten we daarom maar beginnen met een aantal essentiële do’s en don’ts. Want, zo vertelt Yuan, net als in de wetenschap moeten we de dingen eerst begrijpen voor we ze in de praktijk kunnen brengen.

Li Jin, Hive Center for Contemporary Art
Fig 2. Li Jin, Hive Center for Contemporary Art

Yuans do’s en dont’s

  • Werk alleen met de beste ingrediënten. De kwaliteit van het gerecht wordt voor 60% bepaald door de chef en voor 40% door degene die de boodschappen heeft gedaan.
  • Begin pas na de maaltijd met drinken.
    Als je gasten niet eens meer uit hun woor- den komen door de bedwelmende alcohol, hoe kunnen ze dan nog smaken onderscheiden?
  • Als je gasten toch te veel hebben ge- dronken en sloom zijn geworden, serveer dan zoet en zuur eten om ze een opkikker te geven.
  • Geef koks altijd een compliment of kritiek. Anders worden ze lui en onverschillig.
  • Elk ingrediënt heeft unieke eigenschap- pen. Die moet je niet forceren of overdrijven voor eigen gewin (lees: het opscheppen over je kookkunsten).
  • Wanneer je gasten eigenlijk al bijna vol zitten, serveer dan pittige gerechten om hun eetlust weer op gang te brengen.
Li Jin, Detail from A New Take on Scholars Collating Classic
Fig 3. Li Jin, Detail from A New Take on Scholars Collating Classic

Recente verhalen