EVENT

Meet the artist: kunstenaars in het Frans Hals Museum

22 april 2018

De oude meester kon het als geen ander tonen op het doek: de zinderende blik tussen twee geliefden. Directeur Ann Demeester creëerde een ontmoeting tussen Frans Hals en kunstenaars van nu, met de tentoonstelling Rendez-Vous in het Frans Hals Museum. Hierover lees je in het lentenummer van See All This magazine.

Meet the artist

Hedendaagse schilders en fotografen, conservatoren en kunsthistorici – waaronder Koos Breukel, Hans Aarsman, Laurence Aëgerter, Jasper Hagenaar en Birthe Leemeijer – hebben zich allemaal laten inspireren door de oude meester. In het Frans Hals Museum hebben zij ruimtes ingericht waarin ze reageren op de schilderijen van de Haarlemse virtuoos. Op 22 april organiseert See All This een exclusieve rondleiding door deze tentoonstelling. Koos Breukel, Hans Aarsman, Laurence Aëgerter, Birthe Leemeijer en Jasper Hagenaar zullen ons persoonlijk vertellen over hun werk en interpretaties van Frans Hals.

OVER DE KUNSTENAARS

Fotograaf Koos Breukel stelde een zaal samen waarbij verschillende schilderijen uit boeken van Hals en het verhaal van Hals’ ontmoeting met Van Dyck centraal staan. De spontaniteit in het werk, de emotie en de ontmoeting, daar verwijst Breukel naar in zijn eigen werk.

Fotodetective Hans Aarsman en filmmaker Roy Villevoye hebben samen met twintig medisch studenten en artsen in opleiding van het Radboudumc negentien schilderijen van Hals bestudeerd en de geportretteerden gediagnostiseerd.

Tien jaar geleden begon Laurence Aëgerter met een onderzoek naar twee portretten van Frans Hals, ‘de allermooiste pendantportretten die hij ooit geschilderd heeft.’ Met haar installatie in het museum vertelt Aëgerter het bijzondere verhaal achter deze portretten en het lot van deze schilderijen die in 1886 van elkaar werden gescheiden.

Jasper Hagenaar liet zich inspireren door een schutterstuk van Hals, en maakte een werk van exact hetzelfde formaat. Hagenaar printte het schilderij uit op groot formaat voor onderzoek. ‘Ik vertaalde de compositie heel vrij in geometrische vormen. Daarnaast presenteer ik variaties op Willem Heda en Kees Verwey.’

Onder de noemer Onbegrensde Tuinen heeft Birthe Leemeijer, kunstenaar en hovenier, in 2013 een project opgestart waarin bloemen grenzeloos veel ruimte krijgen. Deze onbegrensde tuin strekt zich nu ook uit naar de binnentuin van het Frans Hals Museum. En naar de tuin bij de redactie van See All This!


PROGRAMMA – zondag 22 april

14.30 uur: Aanvang rondleiding in Frans Hals Museum, locatie Hal (voormalig museum De Hallen)
> Grote Markt 16, 2011 RD Haarlem

14.30 – 16.30 uur: Rondleiding, eerst op locatie Hal, en daarna op locatie Hof (huidige Frans Hals Museum)
> Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem

Vanaf 16.30 uur: Borrel op de redactie van See All This, en in de tuin naar ontwerp van Birthe Leemeijer (waar de eerste wilde tulpen al te zien zijn!)
> Staalstraat 7B, 1011JJ Amsterdam

Bestel hier je tickets.
* Vrienden van Frans Hals Museum krijgen 10 euro korting.

 

Foto’s: Inga Powilleit

Reacties op Meet the artist: kunstenaars in het Frans Hals Museum

laat een reactie achter

Uw beoordeling