BLOG

Een soeverein leven op straat | The Islington Twins

Door Redactie See All This | maart, 2024

Chuka en Dubem Okonkwo, beter bekend als ‘The Islington Twins’, noemen Londen hun thuis sinds ze in 1962 in een ziekenhuis in het oosten van de stad werden geboren. Nu leven de identiek geklede broers op straat. Om zich hun situatie eigen te kunnen maken, leven ze volgens hun eigen regels en routines die ze exclusief voor het nieuwe winternummer van See All This vastlegden.

tekst CHUKA & DUBEM OKONKWO, fotografie CHLOE DEWE MATHEWS,
film THEODORE VIRGO

 

NIEMAND BEDENKT HET om in Londen buiten te leven, met de lucht als je dak en de grond als je vloer, voortdurend overgeleverd aan de genade van de wind, regen, sneeuw of hete zon. Niet als je ook binnen kunt zijn. Helaas kunnen er dingen gebeuren in je leven, en wanneer iemand ons vraagt hoe we uiteindelijk op straat zijn beland, is ons antwoord simpelweg: ‘Het overkomt sommigen, maar niet iedereen; het kan iedereen overkomen, maar het overkomt niet iedereen.’ Gedurende onze tijd buiten hebben we bepaalde regels en manieren van denken en doen opgesteld:

I. Gedraag je altijd als een trainingsconsultant, ongeacht wat mensen denken.
II. Spreek nooit anderen aan, tenzij ze ons eerst benaderen.
III. Vraag nooit iemand om iets en praat nooit over gebrek of moeilijke tijden.
IV. Blijf uit de buurt van liefdadigheidsinstellingen en hulp voor daklozen, van de gemeente of de staat – hoe aardig en goedbedoeld ook – en vertrouw alleen op je innerlijke kracht om aan te trekken wat nodig is. Wat deze instanties aanbieden is voor de kwetsbaren en wij zijn niet kwetsbaar. Wij zijn trainingsconsultants die een mentale fitnessdienst aanbieden aan bankiers en advocaten.
V. Houd de plek waar we ’s nachts slapen en overdag staan netjes door ze brandschoon achter te laten voor we ons verplaatsen.

Wanneer iemand ons vraagt of we dakloos zijn, is ons antwoord: ‘Het leven kent zijn uitdagingen. We zijn tijdelijk buiten, niet dakloos. Er is een verschil. Buiten geeft aan waar je bent: buiten. Dakloos zegt wat je bent. We zijn niet dakloos; we zijn trainingsconsultants.’ 

The Islington Twins, foto: Chloe Dewe Matthews voor See All This

 

Eigenlijk zijn we helemaal geen buitenmensen; we zijn binnenmensen. We delen niet de liefde die velen hebben voor de frisse buitenlucht je huis verlaten voor een wandeling in het park of een blokje om heeft op ons gewoon geen aantrekkingskracht. Als we binnen zijn, gaan we niet weg, tenzij we naar de winkels moeten of vrienden en musea bezoeken. In maart 2020 betekenden de pandemie en de lockdown dat we al onze tijd buiten doorbrachten (24 uur per dag, maandenlang) zonder enig idee of er een einde aan zou komen – tussen 22 maart 2020 en 12 december 2022 brachten we elf weken binnenshuis door.

Om elk uur van je dag buiten te kunnen zijn, is het nodig om begrip te krijgen van de uitdagingen die een dergelijk bestaan met zich meebrengt. Als je wilt voelen hoe het is om buiten te zijn, laat het dan een paar nachten door te brengen in je slaapzak. Doe het goed: zonder enige overheidssteun of hulp van de gemeente, zonder Universal Credit of bedelbeker voor kleingeld van empathische voorbijgangers, en zonder de garantie dat je op een bepaalde dag toegang hebt tot financiering. De echte buitenervaring is de onzekerheid van het heden en de ongewisse toekomst die veel van hetzelfde belooft. 

Buiten eten en slapen, buiten lezen en studeren; alles gebeurt in de openlucht. Er is geen dagelijkse schuilplaats zoals een bibliotheek of openbare ruimte om je te weren tegen de elementen tot de nacht valt. Regen, zonneschijn, sneeuw of wind, alles moet worden gedragen en de uitdaging is om het beste van de situatie te maken door je mentale omgeving te bewaken.

 

 

 


Lees het hele verhaal van The Twins en  hun dagelijkse routine in See All This #32.
Bestel het nummer hier >

Reacties op Een soeverein leven op straat | The Islington Twins

laat een reactie achter

Uw beoordeling