Viktor & Rolf – Van Gogh Girls

Duur 04:34

In See All This #5 staat een uitgebreid interview met modeontwerpers Viktor en Rolf. In aanvulling daarop kijken we ook even terug naar deze ARTtube-video, over hun ‘Van Gogh Girls’.

Viktor Horsting (1969) en Rolf Snoeren (1969) staan bekend om hun conceptuele haute couture en onorthodoxe modeshows. Ze deinzen er niet voor terug om hun hele collectie laag voor laag op één enkel model te tonen, hun kleding in dichte mist te presenteren, een modeshow online te laten plaatsvinden of modellen met complete geluids-en lichtinstallaties op hun schouders de catwalk op te sturen. Met hun conceptuele collecties bevinden ze zich regelmatig op het grensvlak tussen mode en kunst.

Voor de haute couture collectie spring/summer 2015 lieten Viktor & Rolf zich inspireren op de rauwe energie van Vincent van Goghs verbeeldingen van het platteland. Dit is ondermeer te zien in de strohoeden en de bloemenmotieven. De strohoeden vormen een surrealistische knipoog naar het plattelandsleven en fuseren uiteindelijk met de vormen van de kleding, waarbij de hoed en de jurk één worden. Alle stoffen werden door VLISCO geproduceerd met op authentieke batik geïnspireerde verf- en printtechnieken.

Tijdens de Paris Fashion Week kocht kunstverzamelaar Han Nefkens drie creaties, de Van Gogh Girls, uit de haute couture collectie spring/summer 2015 van Viktor&Rolf aan. Deze ontwerpen werden geschonken aan Museum Boijmans Van Beuningen. Dankzij Fashion on the Edge, het bijzondere samenwerkingsverband tussen Museum Boijmans Van Beuningen, Han Nefkens en José Teunissen krijgen vernieuwende modeontwerpers al jaren een platform om hun werk te tonen aan een groot publiek.

 

Art Tube
Museum Boijmans Van Beuningen
Door: Museum Boijmans Van Beuningen
Gepubliceerd op: 19/04/2017
Tags: Fashion / mode / Van Gogh Girls / Viktor & Rolf
deel deze video