BLOG

Modekoningin Fong-Leng, een portret

Door Robbert Ammerlaan | augustus, 2017

Ze was de meest spraakmakende modeontwerper van haar generatie. Op 13 augustus viert ze haar 80e verjaardag. Mode-koningin Fong-Leng: ‘Mijn grootste overwinning is mijn leven, mijn existeren in dit bestaan.’ In See All This #6 kijkt Robbert Ammerlaan met Fong-Leng terug op haar gloriejaren.

Fong-Leng

Fong-Leng in haar huiskamer. Foto: Paul Huf

Op dit portret zien we Fong-Leng in haar uitbundige interieur: ‘De foto is van Paul Huf en dat betekende iets in die tijd. Ik begon naam te maken. De foto is bij mij thuis genomen. Behalve de werken van Niki de Saint Phalle, heb ik alles wat je ziet zelf gemaakt: de gouden bank, de lamp, de creatie die ik draag, de mannenjas die vooraan ligt.’

Studio Fong-Leng

In Studio Fong-Leng, haar boetiek aan de P.C. Hooftstraat, beleefde ze een glorieuze tijd. ‘Iedere zaterdag was het feest. Dan reden de Rolls-Royces voor en vloeide de champagne. Wat ik aan had moest ik vaak uittrekken, omdat die mevrouw of die meneer dat wilde hebben. Geen probleem – dan gingen ze met mijn creatie onder de arm de winkel uit.’ Ze werd een geliefd ontwerpster van de Nederlandse society.

Fong-Leng

Mathilde Willink in de goudleren luipaardmantel van Fong-Leng (1972)
Foto: Lucienne Bezem / Collectie Gemeentemuseum Den Haag

Velen kennen haar ontwerpen ook door Mathilde Willink, die vaak publiekelijk verscheen in haar exotische creaties. ‘Mathilde is natuurlijk een fantastische ambassadrice voor mijn werk geweest. Ze heeft bijna veertig creaties van mij gekocht en gedragen. Vele daarvan zijn intussen in museale collecties terechtgekomen.’ Mathilde, Carel en Fong-Leng waren een tijdlang onafscheidelijk, een drie-eenheid, zoals ze het zelf noemde. ‘Op het laatste portret dat Willink van haar heeft gemaakt, draagt ze mijn gouden luipaardmantel. Dat zegt genoeg.’

Lees het uitgebreide interview in See All This #6.

Reacties op Modekoningin Fong-Leng, een portret

Walter Vandewaetere
mooie jnleidende tekst en dito beelden
laat een reactie achter

Uw beoordeling