BLOG

Rauw en authentiek – Jamie Hawkesworth

Door Rianne van Dijck | september, 2017

Alhoewel het werk van de Britse fotograaf Jamie Hawkesworth (Suffolk, 1987) een duidelijke signatuur heeft – documentaire-achtig, authentieke sfeer, warme kleuren en vaak dat onmiskenbaar Britse – is het tóch niet makkelijk hem in een hokje te plaatsen. En dat komt niet alleen omdat hij simpelweg heel veel verschillende dingen doet: modecampagnes voor Loewe en Miu Miu, filmpjes voor Alexander McQueen, modereportages voor Fantastic Man, documentairefoto’s, een catalogus voor een kunsttentoonstelling. Meer nog komt het omdat die verschillende stijlen en genres door elkaar lopen, zich met elkaar mengen en elkaar beïnvloeden.

Jamie Hawkesworth

Voor een shoot voor modemagazine Man About Town ging Hawkesworth bijvoorbeeld alleen met een stylist en een grote zak met kleren de straat op om daar, tussen de gewone mensen, de bijzondere types te spotten. Het leverde foto’s op die het midden houden tussen documentair en mode – zoals het ijzersterke portret van een 11-jarig, hoogblond meisje dat in een helblauw Gucci-pak werd gehesen. Ook zijn filmpje voor Alexander McQueen heeft dat rauwe, natuurlijke: Hawkesworth filmde model en vriendin Mica Arganaraz in de ruige en idyllische setting van de Shetlandeilanden. Dromerig, poëtisch, met stoere kliffen, stugge hei en lieflijke paarse veldbloemen – als kijker zou je bijna vergeten dat je hier naar een mode-commercial zit te kijken.


Hawkesworth brak in 2012 door met een serie over het busstation in Preston, een suffig provinciestadje net boven Manchester. Hij fotografeerde er maandenlang, dag in dag uit, de gewone mensen die daar op de bus staan te wachten, rondhangen en weer weggaan. Zijn authentieke benadering – authenticiteit wordt in de mode al een tijdje gezien als de nieuwe heilige graal – leverde hem een contract op bij het prestigieuze Londense agentschap MAP en opdrachten voor The New York Times Style MagazineVogue US/UK/Paris, W, en WSJ. Magazine. Huis Marseille toont nu in een grote overzichtstentoonstelling een aantal van zijn series, van zijn allereerste reizen door Engeland tot Preston Bus Station tot zijn hedendaagse commerciële werk.

Jamie Hawkesworth, Preston Bus Station


De tentoonstelling Landscape with Tree / by Jamie Hawkesworth in Huis Marseille is te zien t/m 3 december 2017.

 

 

Reacties op Rauw en authentiek – Jamie Hawkesworth

laat een reactie achter

Uw beoordeling