BLOG

Iconische expo’s #6 | Annie Leibovitz

Door Loïs Laverne | november, 2020

Een ruimte, een sokkel, een uitgelicht object: de wens om dingen tentoon te stellen en te bezichtigen, zit diep in onze genen. Geïnspireerd op de exposities van het nieuwe seizoen, blikken we terug op een aantal legendarische tentoonstellingen uit het verleden. Dit keer naar een expositie die niet lang geleden te zien was: Leibovitz. The Early Years, 1970-1983: Archive Project #1 in Luma Art Foundation, Arles, Frankrijk. 

Ze zuipt, snuift en feest met The Rolling Stones gedurende hun Tour of the Americas in 1975 en legt ex-Beatle John Lennon met zijn naakte lichaam gewikkeld om de aangeklede Yoko Ono vast, enkele uren voordat hij wordt vermoord in 1980. Leibovitz’s hantering van de narratieve journalistieke stroming New Journalism in een visuele vorm, levert haar legendarische beelden op. Ze groeide dan ook binnen no time uit tot een van de beroemdste portretfotografen en hielp mee aan het definiëren van Amerikaanse popcultuur zoals wij dit vandaag de dag kennen.

Al eerder was een tentoonstelling van Annie Leibovitz te zien. Het International Center of Photography in New York vroeg haar voor een retrospectieve expo in 1991. Hiermee werd Leibovitz de enige levende fotograaf, op Irving Penn na, met deze grote eer.

In 2017 stalde Annie Leibovitz nogmaals haar werk uit. Dit keer in Frankrijk, waar zo’n vijfduizend foto’s, gecureerd door de fotograaf zelf, werden laten zien in het museum Luma Art Foundation in Arles. Niet alleen de grote hoeveelheid iconische beelden lieten een grote indruk bij het publiek achter, ook het feit dat het een autobiografische tentoonstelling betrof, maakte het werk extra persoonlijk.

 

Reacties op Iconische expo’s #6 | Annie Leibovitz

laat een reactie achter

Uw beoordeling