Langzaam dringt tot ons door wat de natuur altijd al heeft geweten: dat we één zijn, uit hetzelfde hout gesneden, dat we boom, bloem, egel en mier zijn, vis en vos, God en modder en sterrenstof. Dat alles één bruisend, opwindend en hopeloos dramatisch wonder is, waarvan elke uitbundig geschapen schakel wil leven en zal sterven.
Als bewoners van een betonnen en digitale wereld zijn we wat ons omringt uit het oog verloren, en ontworteld geraakt, maar kijk naar de kunst in dit nummer. Zie hoe na een lange periode van l’art pour l’art in witte museumzalen – waarin kunst vooral zichzelf spiegelde – de blik naar buiten wordt gericht en hoe kunstenaars de natuur ophemelen en bejubelen zoals romantici dat deden in de eerste helft van de negentiende eeuw.
Je zou kunnen spreken van een neoromantische stroming – gedeelde kenmerken genoeg, waaronder het geloof in emotie boven ratio, de nadruk op persoonlijke expressie en een verlangen naar wildernis en wanderlust. Maar er is ook een peilloze kloof: lieten ze zich twee eeuwen geleden door de natuur overweldigen, in deze tijd is de natuur overweldigd door ons.
Er is een wereld naast de onze – enorm, traag, onderling verbonden, vindingrijk en schitterend inventief. Een onzichtbare wereld waarmee we (weer) vertrouwd moeten raken. Hoe verbondenheid met de natuur voelt, heeft kunstenaar Abel Rodríguez beleefd, die in het Amazoneregenwoud door de Muinane is opgevoed. Het woud was voor hem een harde leerschool, vertelt hij. Nachtenlang moest hij wakker blijven en luisteren naar de oudsten. Dat leren was een spiritueel proces die hem diepe kennis bracht over het regenwoud, dat hij moest verlaten. ‘Zijn werk toont de natuur door de bevoorrechte ogen van zijn voorouders,’ meent de schrijver Carlos Fonseca die Rodríguez voor dit nummer interviewde, ‘en geeft daardoor mogelijkheden voor een nieuw ontwaken.’
– Nicole Ex,
hoofdredacteur See All This kunstmagazine
Dit is het editorial van het lentenummer #21 van See All This. Bestel het nummer hier >
Reacties op Een bruisend, hopeloos wonder | Editorial #21