Categorie: Achter de schermen

A Year With Beatrix Ruf

19 april 2017

Minidocumentaire over Beatrix Ruf, nu twee jaar directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Het afgelopen jaar werd ze gevolgd door een filmploeg. Hoe is het haar bevallen in Nederland en in Amsterdam?

Precies twee jaar geleden trad Beatrix Ruf (1960, Singen, Duitsland) aan als nieuwe directeur van het Stedelijk Museum. Robbie Schweiger en Jeroen van der Poel volgden haar een jaar lang, om te zien wat een museumdirecteur zoal doet. Zie haar aan het werk achter de schermen – in ontmoetingen met kunstenaars en tijdens een bezoek aan de biënnale van Venetië. Ook vertelt zij wat in haar ogen het belang is van moderne kunst, en hoor je haar visie op de toekomst van het Stedelijk.


Restauratie van de Tinguely’s

19 april 2017

De machines van Jean Tinguely moesten voor de tentoonstelling Machinespektakel in het Stedelijk Museum Amsterdam gerestaureerd worden. Bekijk in deze video hoe dat ging.

De Zwitserse tegendraadse kunstenaar Jean Tinguely (1925–1991) staat bekend om zijn speelse, stoere machinekunst en explosieve performances. Deze experimentele kunstenaar bracht de kunst letterlijk en figuurlijk in beweging en noemde zichzelf ‘beeldhouwer van nutteloze machines’. Precies 25 jaar na zijn dood presenteerde het Stedelijk Museum Amsterdam het retrospectief Machinespektakel: de grootste tentoonstelling van Tinguely ooit in Nederland.

De ingenieuze en vaak ook ingewikkelde machines terugbrengen in de oorspronkelijke staat was niet eenvoudig. Om de kunstwerken weer werkend te krijgen, zoals de kunstenaar het had bedoeld, was met name een interessante uitdaging vanwege de slijtage van het materiaal. In deze video bespreekt Hoofd Collecties van het Stedelijk, Bart Rutten, het ingewikkelde restauratieproces van de Tinguely’s en de bijbehorende dilemma’s.

 


De glas sculpturen van Roni Horn

19 april 2017

Bekijk hoe de overzichtstentoonstelling van Roni Horn in De Pont Museum in Tilburg tot stand kwam. En dan met name hoe de tien glassculpturen van elk 5.000 kilo het museum in kwamen.

De Amerikaanse kunstenares Roni Horn wordt over heel de wereld getoond. Bij de expositie in De Pont in 2016 lag het accent op werk dat de laatste tien jaar is ontstaan, fotowerken en recente series tekeningen. Door de aanvulling met tekeningen en foto’s uit de jaren tachtig en negentig kreeg de bezoeker een goed overzicht van haar oeuvre. De laatste zaal van de tentoonstelling was gereserveerd voor de monumentale glassculpturen. Na de steeds nauwer wordende gang en de intieme wolhokken bevond de bezoeker zich in een open, lichte hal waar de tien beelden in blauw, groen, lichtbruin en wit glas voor een betoverend slotakkoord zorgden. Hoe die 5.000 kilo zware sculpturen in het museum kwamen, is de crux van deze film.


Hoeden door de eeuwen heen

17 oktober 2016

Tot voor kort droeg bijna iedereen een hoed. In de collectie van het Centraal Museum zitten allerlei schilderijen waarop mensen zijn afgebeeld met hoed. Daarnaast bezit het museum verschillende hoeden in de kostuumcollectie. Ninke Bloemberg, conservator Mode, vertelt over hoeden door de eeuwen heen.


EYE Collectie: Nitraat archief

17 oktober 2016

Een kijkje achter de schermen in het nitraat-archief van EYE Filmmuseum. Stille film curator Elif Rongen-Kaynakci vertelt over de behandeling en restauratie van nitraatfilm; het chemisch onstabiele materiaal dat werd gebruikt in de eerste helft van de 20ste eeuw.


Vijf korte verhalen over details van De Doop van Christus van Jan van Scorel

17 oktober 2016

Van november 2015 tot en met maart 2016 besteedde het Frans Hals Museum speciale aandacht aan de periode dat de schilder Jan van Scorel (1495 – 1562) in Haarlem werkte. Aanleiding voor de presentatie Jan van Scorel – Een hemelse ontdekking is de restauratie van en het onderzoek naar één van Van Scorels belangrijkste schilderijen uit zijn Haarlemse periode: De doop van Christus. In de kleine tentoonstelling werden talrijke nieuwe gegevens over het schilderij uitgelicht. Zo bleken onder oude overschilderingen diverse elementen schuil te gaan, waaronder het gezicht van God de Vader. De restauratoren Jessica Roeders en Jorinde Koenen werkten drie jaar aan het schilderij.