Restauratie van de Tinguely's

Duur 06:27

De machines van Jean Tinguely moesten voor de tentoonstelling Machinespektakel in het Stedelijk Museum Amsterdam gerestaureerd worden. Bekijk in deze video hoe dat ging.

De Zwitserse tegendraadse kunstenaar Jean Tinguely (1925–1991) staat bekend om zijn speelse, stoere machinekunst en explosieve performances. Deze experimentele kunstenaar bracht de kunst letterlijk en figuurlijk in beweging en noemde zichzelf ‘beeldhouwer van nutteloze machines’. Precies 25 jaar na zijn dood presenteerde het Stedelijk Museum Amsterdam het retrospectief Machinespektakel: de grootste tentoonstelling van Tinguely ooit in Nederland.

De ingenieuze en vaak ook ingewikkelde machines terugbrengen in de oorspronkelijke staat was niet eenvoudig. Om de kunstwerken weer werkend te krijgen, zoals de kunstenaar het had bedoeld, was met name een interessante uitdaging vanwege de slijtage van het materiaal. In deze video bespreekt Hoofd Collecties van het Stedelijk, Bart Rutten, het ingewikkelde restauratieproces van de Tinguely’s en de bijbehorende dilemma’s.

 

Art Tube
Stedelijk Museum Amsterdam
Door: Stedelijk Museum Amsterdam
Gepubliceerd op: 19/04/2017
Tags: Machinespektakel / Tinguely
deel deze video