Zee vol verhalen

Zuiderzeemuseum | 14/02/2020 - 31/12/2020

Duik in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee! Bewoners uit de Zuiderzeeregio van rond 1900 vertellen over hun dagelijkse leven, kleding, huizen en avonturen. Over hun armoede en hun feesten. En over hun eeuwige strijd tegen het water, de betekenis van de watersnoodramp in 1916 en de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk. En de jonge bezoekers? Die reizen met Marretje de meeuw langs alle bewoners, verhalen en avonturen!

Het water en de visserij bepaalden het leven van veel mensen rond de Zuiderzee. Er waren niet alleen de vissers op zee – die schol, haring en ansjovis vingen – maar ook nettenbreiers, zeilmakers, scheepssmeden, mandenmakers en garnalenpellers op het vasteland. Ook de vrouwen en kinderen werkten mee om het huishouden gaande en het inkomen op peil te houden.

Met hoeveel mensen kun je slapen in een bedstee? Probeer het zelf maar eens! En onderzoek daarna de verschillende voorwerpen in een Zuiderzeehuis. Het verschil tussen gebruiksvoorwerp en ‘pronk’ is niet altijd zichtbaar en vaak afhankelijk van de plaats van herkomst; in de ene plaats decoreerde men ook de gebruiksvoorwerpen rijkelijk, terwijl die elders juist een sober uiterlijk hadden.
Maar ‘pronken’ deed men overal: de één met rijk beschilderde muren of sieraardewerk, en de ander met kleurrijke spanen dozen of juist prachtig gedecoreerde bedbankjes.
Vergeet tot slot niet je kennis te testen in het toen-en-nu-memoryspel; maak jij de juiste combinatie tussen oude en nieuwe voorwerpen?

Klederdracht bestaat uit heel veel lagen kleding over elkaar en elk dorp, elke streek heeft eigen kleuren, vormen, sieraden en hoofddeksels. En was het feest? Dan werd qua kleding letterlijk alles uit de kast gehaald! De dorpen en streken rond de Zuiderzee hadden niet alleen hun eigen dracht, maar ook hun eigen streektaal. Kun jij horen waar iemand vandaan komt?

Het leven veranderde definitief in 1932, toen de aanleg van de Afsluitdijk werd afgerond. De ontembare Zuiderzee werd een rustig IJsselmeer; de gevaarlijke stormen en overstromingen waren voorgoed voorbij. Vandaag de dag zijn er nog steeds sporen van het Zuiderzeeleven terug te vinden. Kom naar deze boeiende nieuwe tentoonstelling en duik in alle verhalen van toen en nu, in Zee vol verhalen!

WANNEER 14/02/2020 - 31/12/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Wierdijk 12 - 22
1601 LA Enkhuizen
0228-351111
zuiderzeemuseum.nlOPENINGSTIJDEN

zo - za : 10.00 - 17.00

exhibition 1 image

Bezoekers over Zee vol verhalen

laat een recensie achter

Uw beoordeling