YUMMY YUMMY

Flatland Gallery | 20/01/2019 - 09/03/2019

2019 begint bij FLATLAND direct met een verrassende groepstentoonstelling YUMMY YUMMY, waarin het licht schijnt op de verschillende vormen van aantrekkingskracht van kunst binnen haar hedendaagse context. YUMMY YUMMY is samengesteld door de jonge curator Josephine van Schendel (1996, Amstelveen) die recentelijk cum laude afstudeerde aan de KABK. Voor YUMMY YUMMY maakte zij een keuze uit het werk van acht internationale kunstenaars, die gedeeltelijk door FLATLAND worden vertegenwoordigd – zoals Jocelyn Lee, Ruud van Empel, Guy Yanai en lange tijd Jans Muskee – of onlangs zijn afgestudeerd – zoals Jan Steenman, of zelfs autodidact zijn – zoals de jonge Franse kunstenaar Cédric Fargues. Een bijzondere plek nemen ook Pinar Demirdag en Viola Renate in. Samen vormen zij het succesvolle digitale couture duo Pinar & Viola, een Nederlands/Turks duo dat zowel binnen als buiten het officiële domein van de kunst opereert. Opdrachtwerk varieert van Adidas, MTV, het Stedelijk museum tot de Beth Shaom Synagoge.

De zoete titel YUMMY YUMMY is het vertrekpunt voor de soms absurde en tegelijkertijd geraffineerde fasen waaruit de thematiek van de aantrekking bestaat, waaronder die van gulzigheid en hebzucht, maar ook angst en afkeer. In de tentoonstelling spelen de werken van de verschillende kunstenaars met een verleidelijke buitenkant. In het oog springen de geboden oppervlakken. De huiden van Pinar & Viola, de witte keramische kronkels van Jan Steenman, het zwart-paarse bladerdek van Ruud van Empel of de gapende aorta in het schilderij van Alice Browne. In het opblazen en abstraheren van de alledaagsheid, ook onder meer in het monumentale werk van tekenaar Jans Muskee en in het kleine oliedoekje ‘Plant in Salina’ van schilder Guy Yanai, staan gewone objecten onder druk. De onderwerpen lijken te klein voor waar, de natuur te echt, gayness te vleselijk; alsof er onder de gladde oppervlakten andere lagen schemeren. Het terrein waar frictie ontstaat met het onvoorspelbare en onbekende. Het is tegen deze achtergrond dat verschillende doorvlochten thema’s van YUMMY YUMMY zich ontvouwen: de tactiele en textuurmatige kwaliteiten van gladde en haarloze oppervlakten, consumptie in/van hedendaagse kunst en de maakbaarheid van nieuwe universums en huiden.

YUMMY YUMMY is een show die je hongerig maakt, ofwel de munchies geeft, met een bitterzoete nasmaak nadien. Door een viscerale verkenning van de tentoongestelde werken, krijg je door hoe het zit met ‘dat verlangen’ en vooral waarvan het zich bedient. Daarmee is de tentoonstelling een associatieve verkenning van verschillende ideeën over authenticiteit, iets dat tegenwoordig de uitkomst lijkt te zijn van menselijke falen.

WANNEER 20/01/2019 - 09/03/2019
WAAR | Bekijk op Google Maps Lijnbaansgracht 312-314 (galerie) en 318 (kantoor)
1017 WZ Amsterdam
+31 (0)20 3305321
flatlandgallery.comOPENINGSTIJDEN

wo - za : 13.00 - 18.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over YUMMY YUMMY

laat een recensie achter

Uw beoordeling