Yael Davids | A Daily Practice

Van Abbemuseum | 21/03/2020 - 27/09/2020

“Ik benader het gebouw van het Van Abbemuseum als lichaam. De verschillende delen van de tentoonstelling, zoals de meterslange textielinstallatie, de verschillende bruiklenen en de collectiestukken, functioneren als ruggengraat, ledematen en ingewanden.” aldus Yael Davids. Van 21 maart t/m 14 juni 2020 is in het Van Abbemuseum in Eindhoven de tentoonstelling Yael Davids: A Daily Practice te ervaren. Verspreid over tien zalen is een selectie te zien van Davids’ eigen werk – variërend van sculptuur tot performance en installatie – gecombineerd met kunst van o.a. Hilma af Klint, Lee Lozano, Adrian Piper en Nasreen Mohamedi. Een aantal van deze werken is niet eerder in Nederland getoond. Ook worden bezoekers uitgenodigd deel te nemen aan een uitgebreid programma van bewegingslessen, demonstraties en performances.

De tentoonstelling markeert een uniek moment in Davids’ carrière: in april 2020 rondt ze als eerste Nederlandse kandidaat een driejarig onderzoekstraject met de titel Creator Doctus (CrD) af. Het traject, opgezet door de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, leidt niet naar een geschreven proefschrift, maar naar een verzameling artistieke werken of projecten waaronder de tentoonstelling A Daily Practice. Davids’ onderzoek, in opdracht van het Van Abbemuseum, focust zich op lichamelijk leren en is geïnspireerd door het werk van Moshé Feldenkrais (1904-1984). Hij ontwikkelde een methode vanuit het principe dat een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, waarnemen en voelen. Dit principe ligt ook ten grondslag aan de tentoonstelling. Davids wil ingesleten patronen van het kijken naar kunst binnen de muren van het museum doorbreken. Voor het Van Abbemuseum is het een stap in de ontwikkeling van nieuwe manieren waarop bezoekers kunst ervaren. Niet alleen met het oog of het intellect, maar ook met het lichaam en door beweging.

In aanloop naar de tentoonstelling heeft Davids intensief onderzoek gedaan naar de collectie van het Van Abbemuseum. Het raakte haar dat ze daarin vrijwel geen vrouwelijke kunstenaars trof waarmee ze zich verwant voelt. Daarom stelde Davids voor haar tentoonstelling een eigen verzameling samen met werk van kunstenaars wier proces, opvattingen, positie en levensloop een belangrijke rol hebben gespeeld in haar ontwikkeling als kunstenaar. Te zien zijn bruiklenen van Noa Eshkol, Hilma af Klint, Lee Lozano, Nasreen Mohamedi, Adrian Piper en Andy Warhol/Jill Johnston, maar ook stukken uit de collectie van stanley brouwn, Anna Boghiguian, General Idea, El Lissitzky, Bruce Nauman en László Moholy-Nagy. Allen gebruikten hun werk om fysieke grenzen, maatschappelijke conventies en traditionele leerprocessen te doorbreken.

WANNEER 21/03/2020 - 27/09/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Bilderdijklaan 10
5611NH Eindhoven
040 238 1000
vanabbemuseum.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 11.00 - 17.00

eerste donderdag van de maand : 11.00 - 21.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Yael Davids | A Daily Practice

laat een recensie achter

Uw beoordeling