Werner Mantz | Architectuur en mensen

Nederlands Fotomuseum | 19/05/2018 - 02/09/2018

Werner Mantz wordt wereldwijd gezien als een van de grote architectuurfotografen van zijn tijd. Daarentegen is zijn portretfotografie minder bekend. In de tentoonstelling Architectuur en mensen worden voor de eerste keer zijn wereldberoemde architectuurfoto’s samen met zijn portretfoto’s gepresenteerd. Dit levert een spannende combinatie op en geeft meer inzicht in de manier waarop Mantz werkte.

Architectuur
Werner Mantz (Keulen, 1901 – 1983) staat bekend als een van de meest prominente fotografen van het Nieuwe Bouwen, de modernistische beweging in de architectuur in Keulen in de jaren 1920. Zijn sobere zwart-wit foto’s roepen de architectonische strengheid op van de gebouwen van architecten als Caspar Maria Grod, Wilhelm Riphahn en anderen. Mantz kreeg zijn opdrachten van deze avant-garde architecten en bouwbedrijven. Zijn foto’s werden gepubliceerd in architectuurtijdschriften. De focus daarbij lag op het moderne Keulen, weg van het middeleeuwse stadscentrum. Zo fotografeerde hij wereldberoemde gebouwen als de Kölnische Zeitung en het Blauwe Hof (1926). Zijn technische perfectie leidt er toe dat de façades van de gebouwen in zijn foto’s de verbeelding zijn van de moderniteit: heldere en lichte composities waarin het daglicht telkens tot een ander fascinerend lijnenspel leidt.

Portretstudio
Na tien jaar als fotograaf in Keulen te hebben gewerkt opende Mantz in 1932 in Maastricht een tweede studio. Na de Kristalnacht in 1938 voelde hij zich niet langer veilig in Keulen en vestigde zich definitief in Maastricht. Naast opdrachten voor architectuurfotografie verwierf hij in Maastricht bekendheid om zijn portretfotografie, met een accent op kinderportretten. Zelf beschouwde hij zijn in de Maasstad gemaakte portretten even belangrijk als zijn architectuurwerk, maar ze werden nauwelijks geëxposeerd.

WANNEER 19/05/2018 - 02/09/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010 2030405
nederlandsfotomuseum.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 11:00 - 17:00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Werner Mantz | Architectuur en mensen

Coen Eggen
een kleine kanttekening: voor het fotomuseum in Sittard kocht ik indertijd 83 portretten van Mantz, voor het merendeel kinderportretten, waarvand e oudste al in 1923 gedateerd waren. M.a.w., Mantz fotografeerde ook toen al kinderen, wat hij, gezien een uitlating in een artikel in Foto uit 1951, als zijn moeilijkste opgave beschouwde. Kinderen kon je immers niet regisseren.
Lange tijd gold dat je niet over die foto's mocht beginnen omdat ze het beeld van de nieuw-zakelijke fotografie onderuit zouden halen.
Zijn beroemdste portret is overigens dat van het Mariabeeld in de kerk van Onze Lieve Vrouw in Maastricht.
laat een recensie achter

Uw beoordeling