Wendelien Schönfeld

Stedelijk Museum Kampen | 21/12/2019 - 01/03/2020

Wendelien Schönfeld (1952, Den Haag) is een van die kunstenaars, die je meteen weten te raken doordat ze in staat zijn het alledaagse een ongewone schoonheid te geven. Schönfeld portretteert mensen in hun eigen omgeving met liefde voor het detail. Er wordt niet echt geposeerd, men gaat gewoon zijn of haar eigen gang of kijkt toevallig even onze kant op. Geen verhevenheid of staatsieportret, maar de herkenbaarheid van alledag. Op de bank zittend, achter de computer, even in de zon in de achtertuin. Waar komt iemands persoonlijkheid tenslotte beter tot zijn recht dan in de eigen huiskamer? Daar waar je je thuis voelt in je eigen koninkrijk, omringd door je eigen spullen.

Schönfeld maakt gebruik van verschillende technieken als olieverf op doek, gouache op papier, potlood op papier en is vooral bekend om haar schilderachtige houtsneden, die uit verschillende kleurlagen zijn opgebouwd. Ook snijdt ze beelden uit lindenhout die ze licht beschildert. Aanvankelijk maakte ze gouaches (gouache is een dekkende waterverf) naar de waarneming als voorstudie voor haar houtsneden. Misschien juist omdat de gouaches niet bedoeld waren als eindresultaat heeft ze daar een schilderachtige vrijheid met een grote trefzekerheid en spontaniteit in ontwikkeld. Ze maken een substantieel en geliefd deel uit van haar oeuvre.

In de tentoonstelling wordt een groot aantal van de portretten in opdracht samengebracht met de vrije werken, portretten van haar familie, vrienden en bekenden. Het zijn intieme, kleurrijke werken, vaak in een serie gemaakt.

WANNEER 21/12/2019 - 01/03/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Oudestraat 133
8261CK Kampen
+31 (0)38 33 173 61
stedelijkmuseumkampen.nlcmsindex.phpOPENINGSTIJDEN

di - za : 11.00 - 17.00

zo : 13.00 - 17.00

exhibition 1 image

Bezoekers over Wendelien Schönfeld

laat een recensie achter

Uw beoordeling