Voorbij de gletsjer | Jakob Kudsk Steensen

Teylers Museum | 17/11/2023 - 03/03/2024

KOOP TICKETS

De tentoonstelling Voorbij de gletsjer neemt je mee naar de Arolla-gletsjer in de Zwitserse Alpen. In de poëtische videosimulatie van kunstenaar Jakob Kudsk Steensen, speciaal gemaakt voor Pieter Teylers Huis, ervaar je de imposante gletsjergrot als een multidimensionaal ecosysteem met torenhoge ijswanden, microscopische korstmossen gevangen in druppels boomhars, harmonisch krakende ijslagen en aangrijpende reisverhalen uit de negentiende en twintigste eeuw.

Kudsk Steensen bezocht de gletsjer in 2022 en legde hem minutieus vast in schetsen, digitale scans en geluidsopnames. Hij trad hiermee in de voetstappen van negentiende-eeuwse geologen die 180 jaar eerder door het gletsjergebied reisden. Daar waar zij overweldigd werden door een alsmaar groeiende ijsmassa, ziet Kudsk Steensen de gletsjer juist in zijn laatste levensfase. Negen maanden na zijn eerste bezoek stortte de ijsgrot in.

Vanaf de opening in 1784 stimuleert Teylers Museum eigentijdse kunst. Met deze tentoonstelling van de recent aangestelde conservator hedendaagse kunst Rieke Vos (voorheen Het HEM) geeft het museum gevolg aan de ambitie om deze traditie van een nieuwe impuls te voorzien. Jakob Kudsk Steensen (Denemarken, 1987) creëert poëtische interpretaties over vergeten of verdwenen natuurverschijnselen. Zijn zintuigelijke multimedia-installaties vertellen gelaagde verhalen over natuur, ecologie en de daaraan verwante cultuurhistorie. Naast de scans die hij tijdens zijn expedities maakt, spreekt hij met bewoners uit het betreffende gebied, tekent hij oude volksvertellingen op en neemt lokale liederen op die hij samen met een componist tot ruimtelijke geluidinstallaties maakt. Deze elementen brengt hij samen in een virtuele omgeving, te beleven als kunstinstallatie.

 

Beeld:
Still uit het werk © Jakob Kudsk Steensen
Jakob Kudsk Steensen op de Arolla-gletsjer. Foto: Joel Kuennen
Still uit het werk © Jakob Kudsk Steensen

 

WANNEER 17/11/2023 - 03/03/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Spaarne 16
2011 CH Haarlem
023 516 0960
teylersmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 10.00 - 17.00

feestdagen : 10.00 - 17.00

gesloten op 1 januari en 25 december :

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Voorbij de gletsjer | Jakob Kudsk Steensen

laat een recensie achter

Uw beoordeling