Verrukkelijke Landschappen

Museum Gouda | 21/02/2018 - 29/04/2018

Een landschapsschilderij is meer dan alleen een afspiegeling van wat je om je heen ziet. Omgeven door de natuur brengt dat bij de kunstenaar indrukken teweeg die hij bij het schilderen tot uitdrukking wil brengen. Het is niet zomaar de natuur, maar het is zijn eigen landschap geworden, als ware het een gedicht.

Voor het eerst wordt er in de 19e eeuw ook in de buitenlucht gewerkt en dat betekent dat er snel gewerkt moet worden. Wat vroeger gezien werd als een vluchtige schets, wordt nu gepresenteerd als een voltooid schilderij omdat het juist de spontaniteit, de verandering zo mooi zichtbaar maakt. Niet voor niets vormt het woord ‘impressie’, niet veel later gevolgd door ‘impressionisme’, een kenmerk dat ook op de Haagse School van toepassing is.

Dergelijke landschappen liggen ook aan de basis van de schilderijencollectie van Paul Arntzenius (1883-1965) die ook zelf schilder van landschappen was. En juist daarin lag voor hem de kern van het kunstenaar zijn want de natuur zag hij als een afspiegeling van de schepping. In totaal 30 werken uit overwegend de collectie van Paul Arntzenius weerspiegelen naast Romantiek en ontzag voor de natuur, ook ontluikend impressionisme en het landschap in relatie tot de Hollandse wolkenpracht van de Haagse School. Aspecten van de schilderkunst waaraan hij zijn hart verpand had.

Deze presentatie van landschappen vormt een hommage aan kunstenaar én verzamelaar Paul Arntzenius.

WANNEER 21/02/2018 - 29/04/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Achter de kerk 14
2801JX Gouda

museumgouda.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Verrukkelijke Landschappen

laat een recensie achter

Uw beoordeling