Veranderland

Noordbrabants Museum | 06/07/2024 - 27/10/2024

KOOP TICKETS

Eeuwenoude bossen zijn landbouwgrond geworden en waar steden vroeger ophielden bij de stadsmuren is alles geleidelijk volgebouwd met woonwijken en distributiecentra. Het Noordbrabants Museum onderzoekt met werk van kunstenaars van toen en nu, samen met een boer, ecoloog, klimatoloog en activist, op welke manier het landschap verandert. En vooral: waardoor? Hoe kijken we naar de veranderingen om ons heen?

Veranderland is een ervaring waar de bezoeker zich in verschillende landschappen lijkt te begeven. Ieder bezoek begint met een keuze: ga je zelf op onderzoek uit, of ga je mee op reis via een podwalk door de tentoonstelling en luister je naar stemmen en geluiden die je inspireren anders naar het landschap te kijken? Soms lijkt een stuk natuur altijd al zo te zijn geweest, maar is dat wel zo? Ingrijpende veranderingen hebben het landschap grotendeels onherkenbaar veranderd. Het is tijd voor bezinning.

Kunstwerken bieden een unieke kijk op het veranderende landschap van afgelopen eeuwen. Zo kijken we door de ogen van kunstenaars zoals Jan Sluijters, Henriëtte Ronner-Knip, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Daarnaast gaan een viertal hedendaagse kunstenaars in op het veranderende landschap in verschillende videowerken.

IJkpunt in de tentoonstelling is het meest recente werk van Erik van Lieshout. Hij groeide op in De Peel en besloot er acht maanden te werken in een vervallen boerderij. Het gesprek dat hier ontstond, met boeren, politici, dierenactivisten en mensen uit de kunstwereld, vormt de rode draad in de nieuwe, humorvolle film, die in het museum in première gaat. Het vijf meter hoge holle konijn van stro dat hij in het weiland bouwde, is te bewonderen in een van de museumzalen.

 

Beeld:
Erik van Lieshout, Hooi-sculptuur, 2023, foto: Suzanne Weenink
Josephus Augustus Knip of Mattheus Derk Knip, Gezicht op ‘s-Hertogenbosch met palingvisser, ca. 1825, Het Noordbrabants Museum, ‘s-Hertogenbosch
Leon Adriaans, Sterrenbos, 1996, bruikleen Marc Bozon

WANNEER 06/07/2024 - 27/10/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Verwersstraat 41
5211HT ’s-Hertogenbosch
+31(0)73-6877 877
hetnoordbrabantsmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - zo : 11.00 - 17.00 uur

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Veranderland

laat een recensie achter

Uw beoordeling