Utrecht Lokaal: Andere geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler

Centraal Museum | 18/01/2020 - 03/05/2020

In Andere Geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler worden van Dirkje Kuik volop tekeningen, etsen, litho’s en schilderijen met Utrecht als inspiratiebron getoond. In opdracht van het museum maakte de kunstenaar Philipp Gufler (Augsburg, 1989) een Quilt – een gezeefdrukt doek – gemaakt over het leven van Kuik. Deze maakt onderdeel uit van een serie waarin Gufler kunstenaars, schrijvers, een LHBTQI+ tijdschrift en verdwenen queer plekken verbeeldt. Johann Joachim Winckelmann, Wies Smals en het tijdschrift Die Freundin komen o.a. aan bod. Deze Quilts zullen te zien zijn in de tentoonstelling. Andere Geschiedenis wordt geopend op 18 januari, tijdens de viering van het zeventigjarige bestaan van LHBTQI+-belangenorganisatie COC Midden-Nederland.

Dirkje Kuik
Dirkje Kuik woonde en werkte haar hele leven in Utrecht. Kuik’s werk is doordrongen van een hang naar het verleden. In de jaren vijftig, zestig en zeventig moderniseerde de stad Utrecht in rap tempo, maar Kuik zag liever een oude stad, en creëerde deze zelf in haar werk. In deze romantische, ruïneuze stad woonde zij graag – niet in een stad van kaalslag voor modernisering. Als – zeer belezen – schrijfster van romans en essays won zij onder meer de Multatuliprijs. Zij richtte in 1960 samen met J.H. Moesman (1909-1988) en Henc van Maarseveen (1926-2012) het grafisch gezelschap De Luis op. Ze was een spil in het Utrechtse kunstleven.

Philipp Gufler
Kuik’s werk wordt geflankeerd door quilts – gezeefdrukte doeken – gemaakt door de kunstenaar Philipp Gufler (Augsburg, 1989). In deze serie werken onderzoekt Gufler kunstenaars, schrijvers, een LHBTQI+ tijdschrift en verdwenen queer plekken. Zo brengt hij een hommage aan deze ander geschiedenis, die hij presenteert in verschillende lagen van zijn Quilts. De onderwerpen die in de Quilts van Gufler centraal staan, zijn sterk verbonden met zijn eigen levenspad en artistieke praktijk.

Andere Geschiedenis wordt geopend op 18 januari, tijdens de viering van het zeventigjarige bestaan van LHBTQI+ belangenorganisatie COC Midden Nederland. De tentoonstelling is te zien tot en met 3 mei.

WANNEER 18/01/2020 - 03/05/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
+31 (0)30 2362362
centraalmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image

Bezoekers over Utrecht Lokaal: Andere geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler

laat een recensie achter

Uw beoordeling