Tulpenmanie bij MIJ

Museum IJsselstein | 10/03/2018 - 03/06/2018

Deze lente slaat ook in IJsselstein de tulpenkoorts toe. Bob Negryn en de Ierse Mary Waters lieten zich door de veelzijdige bloem inspireren tot respectievelijk hedendaagse fotografische stillevens (met citroensapflesjes als vaas!) en geschilderde exemplaren, verwijzend naar de Hollandse Meesters van de Gouden Eeuw. Als gastcuratoren selecteerden ze daarnaast bloemrijk werk van onder meer Linda Nieuwstad, Guido Geelen en Frans Ottink.

In deze voorjaarstentoonstelling staan de foto’s van Bob Negryn en de schilderijen van Mary Waters centraal. Beiden hebben een grote belangstelling voor tulpen. Al zeker tien jaar is Negryn erdoor gefascineerd: tulpen in alle stadia van groei, bloei en verval. Hoewel er onmiskenbaar een verwijzing naar bloemstillevens uit vervlogen eeuwen zichtbaar is, ogen zijn foto’s zeer hedendaags door het gebruik van de plastic flesjes van citroen- en limoensap die hij als vaasjes gebruikt. Het licht dat Negryn achter de tulpen (en één papaver) zet, versterkt de weelderige schoonheid van de bloem. De plastic flesjes maken het weer wat aardser. Dat contrast levert een spannend beeld op waarmee de foto’s van Negryn uitstijgen boven het zuiver esthetische.

De geschilderde tulpen (en een roos en papaver) van Waters (zie omslagbeeld) lijken op het eerste gezicht een hedendaagse variant van en verwijzing naar de zeventiende-eeuwse bloemstillevens. Dit historische component is een belangrijke inspiratiebron voor Waters, maar zij is daarnaast ook beïnvloed door de tulpenfoto’s van Robert Mapplethorpe. Reflecties van zijn sobere uitgeklede composities zien we terug in Waters’ schilderijen. Daarom is ook zíjn werk opgenomen in deze tentoonstelling.

WANNEER 10/03/2018 - 03/06/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein
030-6886800
museumijsselstein.nlOPENINGSTIJDEN

wo - zo : 13:00 - 17:00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Tulpenmanie bij MIJ

laat een recensie achter

Uw beoordeling