Trembling Landscapes – Between Reality and Fiction

EYE Filmmuseum | 19/09/2020 - 03/01/2021

Landschap is een beladen begrip in het Midden-Oosten.* Aan de ene kant speelt een heftige mix van nationale en natuurlijke grenzen, conflicten over grondstoffen en gebied en (koloniale) geschiedenis. Aan de andere kant is het een rijke bron voor identiteit, traditie, en verbeelding.

Dit najaar presenteert Eye Filmmuseum een groepstentoonstelling waarin enkele van de meest vooraanstaande film- en videokunstenaars uit de Arabische wereld het onderwerp landschap verkennen. In Trembling Landscapes geven de kunstenaars op uitdagende wijze opnieuw vorm aan perspectieven op de regio. Ze gaan daarbij in op talloze complexe en met elkaar vervlochten kwesties, variërend van geografie en conflict tot ergens thuishoren. Er is werk te zien van de kunstenaars Basel Abbas & Ruanne Abou Rahme, Heba Y. Amin, Jananne Al-Ani, Ali Cherri, Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Mohamad Hafeda, Larissa Sansour, Hrair Sarkissian, en Wael Shawky.

Op vanuit de lucht gemaakte kaarten van Algiers, Beiroet, Damascus, Erbil, Mekka en Teheran worden de politieke en geologische breuklijnen uitgebeeld. Dit is een passende metafoor voor een tentoonstelling die zowel geopolitieke als poëtische elementen heeft. Het begrip landschap kan overal ter wereld een kunsthistorisch beladen onderwerp zijn en het beeld dat van het landschap naar voren komt, is in deze tentoonstelling inderdaad lastig.

De kunstenaars verhouden zich op wisselende manieren tot het landschap, al naargelang ze uit Libanon, Palestina, Egypte, Syrië of Irak komen. Zij onderzoeken hoe schoonheid, folklore, ideologie, kolonialisme en geweld wezenlijk onderdeel kunnen uitmaken van hoe landschap gezien, geïnterpreteerd en gevisualiseerd wordt.

Wat de kunstwerken verbindt is dat ze het landschap onderzoeken als een veelzijdige stijlfiguur voor het vertellen van verhalen over het verleden, het heden en de toekomst, ongeacht of ze geworteld zijn in de werkelijkheid of in de verbeelding.

*De geografische term Midden-Oosten is niet neutraal, maar heeft een Eurocentrische en koloniale achtergrond.

WANNEER 19/09/2020 - 03/01/2021
WAAR | Bekijk op Google Maps IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam
+31 (0)20 5891400
eyefilm.nlOPENINGSTIJDEN

Za - Do : 10.00 - 19.00

Vr : 10.00 - 21.00

exhibition 1 image

Bezoekers over Trembling Landscapes – Between Reality and Fiction

laat een recensie achter

Uw beoordeling