Tijdelijk huis van thuis

Nieuwe Instituut | 04/07/2021 - 29/05/2022

Omdat elke kamer een eigen invalshoek biedt, vormt dit huis een ruimtelijke collage aan mogelijke invullingen van wat een (t)huis kan zijn. Van veilige haven tot thuiswerkplek, van financiële investering tot spookhuis en van plek van verleiding tot een middel van controle of straf: het is het allemaal. Die uiteenlopende opvattingen over de rol en het functioneren van het interieur worden aan de hand van historische en actuele voorbeelden afgezet tegen de ontwerpgeschiedenis. We associëren een begrip als ‘design’ misschien nog vaak met meubels of andere binnenhuisobjecten, maar zoals er geen enkelvoudig verhaal over interieurs centraal staat, bestaan er in het Tijdelijk Huis ook verschillende antwoorden op de vraag wat ontwerpen nog meer inhoudt.

Mede dankzij de hamsteraar konden supermarkten zich tot de grote winnaars kronen van een gezondheidscrisis die het sociale leven vanaf de eerste maanden van 2020 ingrijpend heeft veranderd. Ingrijpender dan wie dan ook voor mogelijk hield. Sinds de covid-19 pandemie uitbrak is fysieke nabijheid niet meer vanzelfsprekend, is de mobiliteit beperkt en heeft de publieke ruimte het stigma van een potentiële plaats delict gekregen. De remedie? Thuisblijven, thuiswerken en in geval van besmetting: thuisquarantaine.

Maar zelfs dat huis – de plek waar persoonlijke vrijheid gewaarborgd leek en de voordeur zelfs een juridische grens met de buitenwereld markeert – is onder druk van het nieuwe normaal veranderd. De implicaties van een mondiale crisis blijken tot op het microniveau van de woning hun uitwerking te hebben. Het interieur is in eindeloos veel gedaanten uiteengespat. De veilige haven neemt afwisselend (en vaak tegelijkertijd) de gedaante aan van leslokaal, werkplek, sportschool, ziekenboeg, schuilkerk, theater en huiskamerrestaurant. In deze hybride omgeving moet het private steeds meer wijken voor het publieke, terwijl veel van de gebruikelijke sociale functies juist zijn opgeschort.

De omslag is om vele redenen interessant, zeker in relatie tot ontwerp. En dat is wat Het Nieuwe Instituut met de installatie Tijdelijk Huis van Thuis een jaar lang verkent.

WANNEER 04/07/2021 - 29/05/2022
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
010-4401200
nieuweinstituut.nlOPENINGSTIJDEN

Di - zo : 10.00 - 17.00

Do : 10.00 - 21.00

exhibition 1 image

Bezoekers over Tijdelijk huis van thuis

laat een recensie achter

Uw beoordeling