De Amerikanen gaan op 3 november naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het wordt Donald Trump of Joe Biden. Een belangrijk moment in een politiek en sociaal gepolariseerd land. Kunsthal KAdE ging in de aanloop naar de verkiezingen op zoek naar de manier waarop kunstenaars zich positioneren.

In de tentoonstelling This Is America | Art USA Today brengen bijna veertig Amerikaanse kunstenaars via schilderijen, foto’s, muurschilderingen, documentatie en installaties de Verenigde Staten naar Nederland. In hun werk behandelen zij actuele thema’s als identiteit, stedelijke leefcultuur, klimaatproblematiek en ‘Trump’.

Roadtrip VS

Hoe is het om in deze tijden kunstenaar te zijn in de VS? Robbert Roos, samensteller van de tentoonstelling, maakte in de zomer van 2019 een roadtrip door het land. Hij reed van de oost naar de westkust en weer terug en sprak met kunstenaars, curatoren en galeriehouders. Roos: ‘Politiek en sociaal is het een verscheurd land, waarin niet alleen Republikeinen en Democraten fel tegenover elkaar staan, maar ook stad en platteland in verschillende belevingswerelden lijken te leven, raciale spanningen onverminderd actueel zijn, een religieus-conservatieve beweging actief probeert progressieve wetgeving terug te draaien en de kloof tussen arm en rijk steeds pregnanter lijkt te worden. Kunstenaars nemen van oudsher positie in binnen het maatschappelijke debat.’

Er zijn schilderijen te zien van onder meer Celeste Dupuy-Spencer en Travis Somerville waarin religieus fanatisme, Trump en de racistische cultuur van het zuiden centraal staan. Jeffrey Gibson en Julie Buffalohead stellen de positie van Native Americans aan de orde. Kota Ezawa maakte een animatie rond het knielen tijdens het spelen van het volkslied door zwarte American Football-spelers. Een groep kunstenaars uit het Texaanse El Paso en de Mexicaanse zusterstad Juarez toont het leven in deze grensregio, inclusief de realiteit van de stalen muur die dwars door de van oudsher verbonden steden heen loopt. De Guerrilla Girls en Avram Finkelstein (Gran Fury) trekken hun campagnes voor de positie van vrouwen en de LGBTQ-gemeenschap door vanuit de jaren tachtig naar het heden. Justin Brice Guariglia waarschuwt via aforismen op een signaalbord voor de gevolgen van klimaatverandering.