The Art of Lace | Van Chanel tot Iris van Herpen

TextielMuseum | 16/11/2019 - 10/05/2020

Vanaf 16 november is de internationale tentoonstelling ‘The Art of Lace | Haute couture van Chanel tot Iris van Herpen’ te zien, waar creaties van ’s werelds meest geroemde modehuizen te zien zijn.

De tentoonstelling stelt de innovatieve kracht van het Franse Leavers kantwerk centraal. De bezoeker krijgt een blik achter de schermen bij de kantmakers en couturiers: van het ontwerp- en maakproces tot het eindproduct, klaar voor de catwalk. Met bijna 50 stukken van Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli, Valentino en Yiqing Yin.

De op weefgetouw geweven Leavers kant heeft grote voordelen voor de experimentele ontwerpen van couturiers en daagt hen in het ontwerpproces maximaal uit om tot iets bijzonders te komen. De stof lijkt delicaat maar blijkt sterk: anders dan gebreide kant is het bestand tegen rafelen. Het kan transparant of ondoorzichtig zijn, patronen, materiaal en kleur kunnen variëren en het kan driedimensionaal geweven worden. Karl Lagerfeld lamineerde kant voor een van zijn collecties voor Chanel zodat de stijfheid van het materiaal de patronen accentueert. Iris van Herpen laat zich inspireren door kantpatronen en bootst het effect van de stof na met 3D print.

De tentoonstelling ‘The art of lace’ biedt een blik achter de schermen van de haute couture en toont de dialoog tussen de Leavers kantmakers en de modehuizen. Waar modehuizen normaliter hun leveranciers en technieken geheimhouden, legt deze expositie het complete proces bloot per haute couture stuk, met video’s en samples die aangeraakt mogen worden. Het proces van kant naar couture is er een van continue doorontwikkeling en innovatie van het ambacht. ‘The art of lace’ eert niet alleen de visie van de modeontwerper, maar ook de creativiteit en het vakmanschap van de kantmaker, en toont op unieke wijze de reis van draad tot fashion show.

Het van oorsprong handgemaakte kant was door zijn intensieve en trage productieproces extreem kostbaar. Als begin 19e eeuw in Engeland de industriële revolutie doorzet worden er verschillende kantmachines ontwikkeld, waaronder het Leavers weefgetouw. Na het smokkelen van de machine naar het noorden van Frankrijk ontstaat daar een rijke kantindustrie waarin de Leavers techniek de hoofdrol speelt. Met de komst van gebreid kant en een veranderende smaak in mode komt het ambacht van geweven kant vanaf de jaren ’60 onder druk te staan vanwege de technische complexiteit en hoge kosten. Tegenwoordig produceren slechts een handvol gespecialiseerde kantmakers het Dentelle de Calais-Caudry, en maken zij stoffen voor de grootste modehuizen van Parijs en daarbuiten.

WANNEER 16/11/2019 - 10/05/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
013-5367475
textielmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Vr : 10.00 - 17.00

Za - Zo : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over The Art of Lace | Van Chanel tot Iris van Herpen

laat een recensie achter

Uw beoordeling