Sylvie Fleury | YES TO ALL

Kunsthal Rotterdam | 30/03/2024 - 08/09/2024

KOOP TICKETS

Dit voorjaar presenteert Kunsthal Rotterdam een groots overzicht van de Zwitserse kunstenaar Sylvie Fleury (1961, Genève). Haar provocerende installaties, sculpturen, readymades en schilderijen zijn voor het eerst in Nederland te zien. Op speelse wijze stelt Fleury genderstereotypen aan de kaak. Ze maakt gebruik van moderne reclamestrategieën zoals aandachttrekkende slogans, felgekleurde neonlichten en verleidelijke presentaties, waarmee ze de grenzen tussen hedendaagse kunst en het consumentisme verkent. Met elementen uit de mode- en filmwereld, popcultuur, autosport en kunstgeschiedenis creëert Fleury keer op keer onverwachte nieuwe verhalen, altijd met een flinke dosis humor en eigenzinnigheid!

Sylvie Fleury breekt in de jaren negentig door met haar ironische presentaties van glamour, mode en lifestyle. Ze volgt de laatste trends, leest trouw de grote modetijdschriften en mist geen enkele coutureshow in Parijs. In haar werk reageert ze als fashion victim op de overweldigende invloed van de mode-industrie door elementen uit die wereld tot kunst te verheffen. In de tentoonstelling begeef je je tussen designer artikelen, Vogue covers en neoninstallaties met kreten zoals “Champagne & Limousines”. Door luxegoederen inclusief hun verleidelijke verkoopstrategieën in een andere context te plaatsen, maakt Fleury ons bewust van de overeenkomsten tussen de consumentenmaatschappij en de kunstwereld.

Objectificatie van de vrouw

Met levendige kleuren, opvallende materialen en verrassende tegenstellingen maakt Fleury de genderstereotypen en onrealistische schoonheidsidealen binnen onze maatschappij zichtbaar. Ze laat zien welke verwachtingen we opleggen aan het uiterlijk en gedrag van een vrouw, en wat daar allemaal bij komt kijken. Tot de tentoonstelling behoren vintage aerobicsvideo’s van Jane Fonda en een Gucci-yogamat. Ook make-up speelt een belangrijke rol in haar werk: zo maakt Fleury onder meer levensgrote oogschaduwpaletten, die zonder bijbehorend kwastje of zichtbaar logo iets weg hebben van abstracte schilderijen.

 

Beeld:
Sylvie Fleury, Bronze sculptures, 2010. Courtesy: de kunstenaar
Sylvie Fleury, Soft Rocket (Gold), 1999
Sylvie Fleury, Faster! Bigger! Better!, 2022

 

WANNEER 30/03/2024 - 08/09/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400300
kunsthal.nlOPENINGSTIJDEN

di - za : 10.00 - 17.00

zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Sylvie Fleury | YES TO ALL

laat een recensie achter

Uw beoordeling