Heb je ooit stilgestaan bij de stille kracht van stoelen? In Stoel neemt stelling nodigen we je uit om na te denken over de vele vormen en betekenissen van het zitmeubel dat velen van ons dagelijks gebruiken. Van revolutionaire productiemethodes en iconische ontwerpen, tot symbolische stoelen met een boodschap: Stoel neemt stelling brengt met meer dan 100 uiteenlopende ontwerpen een ode aan de stoel.

Ontdek de verhalen die schuilgaan achter het bescheiden silhouet van een stoel en de grenzeloze creativiteit van makers. Sommigen laten zich inspireren door nieuwe technische mogelijkheden, terwijl anderen streven naar duurzame oplossingen. Duik in de uitdagende dilemma’s waarmee ontwerpers worden geconfronteerd als ze zich afvragen of nieuwe ontwerpen écht iets unieks kunnen toevoegen aan het enorme aanbod van stoelen dat er al is.

De tentoonstelling bevat meer dan honderd stoelen van onder anderen Anna Aagaard Jensen, Mina Abouzahra, Kiki van Eijk, Bruce Nauman, Niki de Saint Phalle, Martí Guixé, Gerhard Richter, Gerrit Rietveld, Victor Sonna en Jessica Stockholder. Naast bijzondere bruiklenen zoals de Wrapped Arm Chair van Christo en Jeanne Claude, One and Three Chairs van Joseph Kosuth en The Chairs van David Hockney, zijn ook nooit eerder getoonde stoelen uit de eigen museumcollectie te zien. Waaronder enkele recente aanwinsten van Simone Post, El Warcha Design Studio en Mitchell Gilbert Messina. Niet alleen in de selectie, maar ook in de presentatie van de stoelen word je verrast: Joost van Bleiswijk is zowel co-curator als vormgever van de tentoonstelling.

 

Beeld:
Zaaloverzicht met stoel  ‘Agony’, 2015, van Tayeba Begum Lipi. Foto: Robert Oosterbroek
Zaaloverzicht met stoel ‘A Basic Instinct’, 2018, van Anna Aagaard Jensen. Foto: Jelle Draper
Zaaloverzicht met ‘Saturday (stoel | chair)’, 1993, van Ineke Hans. Foto: Jelle Draper