Steve Bannon: A Propaganda Retrospective

Nieuwe Instituut | 20/04/2018 - 23/09/2018

De Nederlandse kunstenaar Jonas Staal presenteert in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam het eerste retrospectief van het werk van Stephen K. Bannon. Deze tentoonstelling laat zien hoe het artistieke werk van Bannon van invloed is geweest op de opkomst van Donald Trump en op de politiek van zijn presidentschap. Het project, met als curator Marina Otero Verzier, gaat nader in op het belang van propagandakunst in de opmars van de internationale alt-right-beweging. Jonas Staal analyseert en deconstrueert binnen dit project – dat de vorm van een tentoonstelling heeft aangenomen – de mechanismes van de hedendaagse propagandakunst. Tevens wordt de vraag gesteld hoe een mogelijke ‘emancipatorische propagandakunst’ als tegenantwoord kan worden ontwikkeld.

Steve Bannon
Stephen K. (Steve) Bannon is, naast zijn voormalige functie als hoofdredacteur van Breitbart News, bekend vanwege zijn rol als campagnemanager en als adviseur van de huidige president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Het is minder bekend dat Bannon tevens negen filmpamfletten op zijn naam heeft staan; van The Face of Evil (2004) tot Torchbearer (2016). In deze films, die het format van de documentaire benutten, schetst Bannon een apocalyptisch beeld van de wereld, geteisterd door economische crisis, seculair hedonisme en islamitisch fundamentalisme.

Jonas Staal
Voor Jonas Staal is het werk van Bannon een cruciaal voorbeeld van de verreikende invloed die propagandakunst uitoefent op democratische samenlevingen. Deze invloed beperkt zich volgens Staal niet alleen tot de Verenigde Staten, maar is ook zichtbaar in Europa, in de vorm van ultranationalistische en alt-right bewegingen en politieke partijen, van Nederland tot Italië. Dit tentoonstellingsproject ontleedt en reflecteert op de ruimtes, verspreidingsvormen, circulatiestrategieën, en technieken van hedendaagse propaganda, waarbij het werk van Steve Bannon als uitgangspunt wordt genomen.

WANNEER 20/04/2018 - 23/09/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
010-4401200
nieuweinstituut.nlOPENINGSTIJDEN

Di - zo : 10.00 - 17.00

Do : 10.00 - 21.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Steve Bannon: A Propaganda Retrospective

laat een recensie achter

Uw beoordeling