Stage of Being | Robert Zandvliet

Galerie Onrust | 09/09/2017 - 14/10/2017

‘Ik moet er gewoon op een dag aan beginnen’, zei Robert Zandvliet eens in een interview op de vraag of hij ooit mensen zou gaan schilderen. Die dag lijkt nu aangebroken. In Stage of Being, een nieuwe serie immense schilderijen, vanaf 9 september te zien bij Galerie Onrust, is in ieder geval de gedachte aan een mens guur meer dan ooit aanwezig.

Aanleiding voor de serie vormde de zogenaamde ‘Rücken figur’, de rugfiguur in het werk van Caspar David Friedrich. Volgens Zandvliet een slimme ‘constructie’ waarmee Friedrich de toeschouwer met het schilderij verbond. Zandvliet integreert nu de ‘Rücken gur’ in zijn eigen werk. Door een reminiscentie ervan voor een van zijn lmdoeken te plaatsen – een bekend artefact uit Zandvliets vroege oeuvre – katapulteert hij de toeschouwer in één klap zijn wereld binnen. Daarbij speelt hij een ingenieus spel met de perceptie, dat gaandeweg allerlei vragen oproept. Heeft Zandvliet wel een guur geschilderd bijvoorbeeld? Ligt het niet in ‘the eye of the beholder’ om in een nagenoeg verticale vorm een mens te zien? Kun je de gedachte aan de mens überhaupt verbeelden? Of de mens als idee? En hoeveel is daar dan voor nodig? Maar nog voordat mogelijke antwoorden zich aandienen, is de kijker al opgeslokt door het schilderij.

(Dit is een gedeelte van de tekst van Hanneke de Man voor de publicatie De metamorfose van verf in beeld die bij de tentoonstelling verschijnt.)

 

WANNEER 09/09/2017 - 14/10/2017
WAAR | Bekijk op Google Maps Planciusstraat 7
1013 MD Amsterdam
020-4202219
galerieonrust.nlOPENINGSTIJDEN

Wo - Za : 13.00 - 18.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Stage of Being | Robert Zandvliet

laat een recensie achter

Uw beoordeling