In deze interactieve tentoonstelling komt een schat aan tekenwerk uit de Italiaanse renaissance aan bod. Bijna de helft van de tekeningen is voor het eerst in de Boijmans-geschiedenis op zaal te zien. Denk aan werk in krijt of inkt van onder meer Fra Bartolommeo, Palma Giovane, Jacopo Tintoretto en nog veel meer Italiaanse meesters.
Deze tentoonstelling laat zien dat er van ‘Italië’, zoals we dat nu kennen, in de renaissance eigenlijk nog geen sprake was. De laars vormde een lappendeken van verschillende regio’s, elk met een geheel eigen bestuur en identiteit. Dit komt naar voren in het tekenwerk dat te zien is in het Depot. De renaissance – globaal 1400 tot 1600 – was een periode waarin de mens teruggreep op de klassieke oudheid. De invloed op kunst was die van een aardverschuiving; de renaissance heeft de ontwikkeling van kunst op zijn kop gezet. Het is een periode die blijft fascineren. Museum Boijmans Van Beuningen bezit een rijke collectie tekenwerk uit deze periode en uit alle prominente Italiaanse regio’s van toen. Welke geheimen schuilen er achter de tekeningen die gemaakt zijn in de Italiaanse renaissance? Welke verhalen kunnen ze ons vertellen?
Beeld:
Fra Bartolommeo (Bartolomeo-Domenico di Paolo del Fattorino, Baccio della Porta). Twee studies voor engelen, gerelateerd aan die in het middenpaneel van het ‘Billi altaarstuk’ (Florence, Galleria Palatina). Circa 1514-1516. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen (voormalige collectie Koenigs).
Jacopo Bassano (Jacopo da Ponte). Hoofd van een bebaarde man in profiel naar rechts. Circa 1560. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
Di - Zo : 11.00 - 17.00
Bezoekers over Secrets of Italian drawings