Sinds maart 2019 mag het Frans Hals Museum zich de trotste bezitter noemen van zeventig olieverfschilderijen van de Haarlemse schilder Jacobus van Looy (1855 – 1930). Het museum beheerde de kunstwerken al geruime tijd, maar de Stichting Jacobus van Looy heeft de verzameling nu officieel geschonken. Hiermee is de museumcollectie flink verrijkt.
Zeven van zijn schilderijen van kinderen in combinatie met een zelfportret zijn deze zomer in de Pronkkamer te zien. In onze ‘pronkkamer’ wordt een wisselende presentatie van nieuwe aanwinsten getoond. Eerder dit jaar presenteerden we een selectie van werken die gesteund zijn door de Vereniging Rembrandt.
Voordat het Frans Hals Museum in 1913 opende aan het Groot Heiligland was hier het Burgerweeshuis gevestigd. Jacobus van Looy groeide vanaf zijn vijfde jaar in dit gebouw op. Na als letterzettersleerling en leerling bij een rijtuigenschilder gewerkt te hebben bezocht hij de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daarna ontwikkelde hij zich tot een bijzonder dubbeltalent: schrijver en schilder.
Het geschilderde oeuvre van Van Looy bestaat uit portretten, landschappen, stillevens, interieurs en stadsgezichten. Het schijnbaar gewone was zijn belangrijkste inspiratiebron. Van Looy: ‘indrukken vasthouden, onverschillig of de indruk van binnen of van buiten komt, dat is de groote en moeilijke kunst. Jaren te kunnen arbeiden aan de impressie van een oogenblik.’
Beeld:
Di - Za : 11.00 - 17.00
Zo : 12.00 - 17.00
Bezoekers over Schenking Jacobus van Looy
We vonden het nogal teleurstellend, temeer daar in de "pronkzaal" voldoende ruimte is voor minstens de halve collectie.
Sowieso teleurstellend was het aantal Frans Hals schilderijen in het museum: vrijwel geen portretten door deze meester. Er is ruimte voor minstens het dubbele aantal in HOF. Haal ook in vredesnaam die walchelijke foto's van kunst uit Oekraine weg uit de zaal met prachtstukken van Ostade en ook de video van de IJsbreker. Dit materiaal valt o.i. totaal uit de toon in HOF. In HAL zou het misschien nog kunnen.
Over HAL willen we maar liever helemaal niet spreken: het is de naam Frans Hals totaal onwaardig.