Schalcken – Kunstenaar van het verleiden

Dordrechts Museum | 21/02/2016 - 26/06/2016

De fijnschilder Godefridus Schalcken (1643-1706) behoort tot de verborgen genieën van de Hollandse schilderkunst. Hij kan worden beschouwd als één van de belangrijkste Hollandse schilders uit de late 17de eeuw. In zijn eigen tijd was hij een zeer succesvol portret- en genreschilder en genoot internationale roem, vooral met zijn verleidelijke, soms zelfs erotische voorstellingen bij kaarslicht.

Schalcken is een verleider. Zijn werk is bijzonder door de geraffineerde manier waarop de kijker bij de voorstelling betrokken wordt. Zijn kleine, gedetailleerde schilderijen openen een intieme wereld vol nachtelijke spanning en erotisch verlangen. De schilder maakt van de toeschouwer een voyeur en lokt met zijn ‘schalkse’ dames bij kaarslicht tal van gevoelens bij de kijker uit. Tegelijkertijd daagt hij uit om van dichtbij de verftoets te ontdekken waarmee hij in staat is om dit zinnelijk genot op te roepen. Schalcken verleidt met zijn prikkelende onderwerpen én met zijn verbluffende techniek.

Schalcken -Kunstenaar van het verleiden is georganiseerd in samenwerking met het Wallraf-Richartz- Museum te Keulen. Dat de overzichtstentoonstelling nu naar het Dordrecht Museum komt, is niet verbazingwekkend. Schalcken en Dordrecht zijn nauw met elkaar verbonden. De kunstenaar groeide er op, kreeg er zijn eerste schilderlessen, trouwde er en maakte er naam met zijn fijn geschilderde portretten en genrestukken.

WANNEER 21/02/2016 - 26/06/2016
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht
+31 (0)78 7708708
dordrechtsmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Schalcken – Kunstenaar van het verleiden

laat een recensie achter

Uw beoordeling