Samensmeden. Meesters in zilver | Boijmans bij de buren

Privé: Belasting & Douane Museum | 16/03/2019 - 17/01/2021

Zilver smeedt de collectie van museum Boijmans van Beuningen en onze collectie uit de geschiedenis van zilversmeden en keurmeesters van de Waarborg, letterlijk samen. Er werden naast meestertekens, stadswapens en jaarletters ook belastingmerken op zilveren voorwerpen afgeslagen. De keurmeesters van de Waarborg, essayeurs genaamd, controleerden niet alleen het zilvergehalte maar ze inden ook de belasting op edelmetaal

De tentoonstellingsruimte op de begane grond is ingericht tot een bijzondere kamer, waar de bezoeker zilveren pronkstukken en schilderijen van Hollandse meesters, als Jan Steen en Gerard Dou kan bewonderen. De combinatie van het tentoongestelde Nederlandse zilver – bekers, tabaksdozen en zoutvaten – en de meesterwerken waarop diezelfde zilveren objecten zo prachtig zijn uitgebeeld, maakt de tentoonstelling bijzonder.

In de tentoonstelling zijn ook gebruikersvoorwerpen van zilversmeden en keurmeesters te zien. Het keuren van zilver was lange tijd in handen van goud- en zilversmeden. Bij het schilderij “De Goudweger”van Salomon Koninck (1654) is in de vitrine een echt goudweegschaaltje en gewichtdoosje uit onze collectie te zien, vergelijkbaar met wat op het schilderij afgebeeld is.

WANNEER 16/03/2019 - 17/01/2021
WAAR | Bekijk op Google Maps Parklaan 14-16
3016 BB Rotterdam
0881514900
bdmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Samensmeden. Meesters in zilver | Boijmans bij de buren

laat een recensie achter

Uw beoordeling