Richard Long | From the River

Kröller-Müller Museum | 23/02/2019 - 19/05/2019

In 1984 tekende Richard Long (Bristol, 1945) drie grote cirkels op een wand in het Kröller-Müller Museum. De cirkels, elk ruim 3 meter in doorsnee, werden gemaakt met modder uit de Avon. Af en toe worden de cirkels, inmiddels afgedekt met een voorzetwand, weer tevoorschijn gehaald. Samen met een aantal andere werken die Long maakte met materiaal uit de Avon en uit andere rivieren, staan ze centraal in deze tentoonstelling.

Long legt lange tochten af op de meest afgelegen plekken van de aarde: de wouden van Canada, het hooggebergte van de Andes en de Himalaya, de woestijnen van Australië, maar ook de Schotse Hooglanden of de heuvels van Wales. Tijdens deze trektochten maakt hij werken met materialen die voorhanden zijn. Met stenen, takken, water uit zijn veldfles of de as van zijn kampvuur ‘tekent’ hij lijnen, spiralen, cirkels of kruisen in het landschap: door mensenhanden gemaakte vormen, die zich onderscheiden van de omringende natuur, maar daar op den duur weer in opgaan. Ze verdwijnen of zijn op zijn minst onmogelijk terug te vinden. Foto’s en andere documentatie van Longs tochten zijn het enige dat de toeschouwer ervan te zien krijgt. Anders is dat met Longs ‘museumwerk’, sculpturen die hij maakt van stenen, takken en andere materialen die hij op zijn tochten vindt.

Ondanks zijn reizen over de wereld blijft Richard Long ook dicht bij huis. Hij is geboren en getogen aan de Avon in Bristol en is er altijd blijven wonen. Hij verzamelt er nog steeds drijfhout voor zijn sculpturen en de modder uit de rivier is onovertroffen. De kleur is intens, het materiaal hecht goed en is zo sterk als ‘rotsschilderingen’, zoals Long zegt.

 

 

WANNEER 23/02/2019 - 19/05/2019
WAAR | Bekijk op Google Maps Houtkampweg 6
6731 AW Otterlo
+31 (0)318 591241
krollermuller.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 10.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Richard Long | From the River

laat een recensie achter

Uw beoordeling