Piranesi op papier

Museum Boijmans Van Beuningen | 02/12/2022 - 05/03/2023

Het werk van Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) lijkt in Depot Boijmans Van Beuningen werkelijkheid geworden; bij het betreden van het gebouw dwaalt het oog door het doolhof van de trappen helemaal naar boven. Op 14 november is de opbouw van ‘Piranesi op papier’ begonnen, de presentatie met 39 werken over onderzoek naar alle Piranesiprenten uit de museumcollectie. Piranesi is de meest beroemde graficus van zijn tijd en in dit onderzoeksproject staat zijn wereld van papier centraal. Het onderzoek en de presentatie tonen niet alleen de uitgebreide collectie prenten van de Italiaanse kunstenaar, maar laten ook zijn beslissingen zien als levende, reizende maker, handelaar, en zijn bruisende werkplaats. Museum Boijmans Van Beuningen bevat met 751 werken de omvangrijkste verzameling van Piranesi’s prenten in museaal Nederland. Door de lichtgevoeligheid en kwetsbaarheid van de werken zijn ze nu maximaal drie maanden te zien, daarna drie jaar lang niet, omdat ze moeten ‘rusten’. Hierom is het een zeldzame kans om Piranesi prenten te bewonderen. Conservator prenten Mireille Linck kon dankzij de Erfgoedtalentbeurs van het Mondriaan Fonds een tweejarig onderzoeksproject uitvoeren. De resultaten zijn te zien in ‘Piranesi op papier’ in Depot Boijmans Van Beuningen en in een online bestandscatalogus.

Giovanni Battista Piranesi was een veelzijdig kunstenaar, opgeleid als architect en blonk uit als prentmaker en handelaar. Hij heeft enorm veel grafiek geproduceerd, vooral tijdens de laatste dertig jaar van zijn leven. Meer dan duizend individuele etsen kwamen tot stand, wat neerkomt op een gemiddelde productie van 2,3 prenten per maand. Deze etsen werden vooral uitgegeven in de vorm van reeksen en prentenboeken. De ‘Vedute di Roma’, zijn beroemde prentserie met indrukwekkende gezichten op Rome, zijn in deze presentatie ook verwerkt in een interactieve online plattegrond van de stad. Piranesi’s meest spraakmakende prenten zijn de ‘Carceri’ (kerkers of gevangenissen). Deze denkbeeldige ruimtes waar geen eind aan lijkt te komen inspireerden veel andere kunstenaars – M.C. Escher was bijvoorbeeld een groot bewonderaar, maar ook de Surrealisten, en schrijvers als Samuel Taylor Coleridge, Edgar Allen Poe, Jorge Luis Borges en Franz Kafka.

Tijdens de opbouw van de presentatie kan het publiek in het depot meekijken. Depotmedewerkers kunnen de bezoekers inlichten over de voortgang, maar laten ook zien hoe de uiterst kwetsbare werken zorgvuldig worden geïnstalleerd. De presentatie bevat nieuwe elementen, zoals modulaire sokkels, speciaal voor deze en toekomstige presentaties in het depot ontworpen door Phil Procter.

beeld:
Giovanni Battista Piranesi, Gezicht op de voorname Vaticaanse basiliek met zijn brede portiek en het aangrenzende plein, 1775. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Fotograaf: Rik Klein Gotink.
Giovanni Battista Piranesi, De ophaalbrug, 1761. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Fotograaf: Rik Klein Gotink.
Conservator Mireille Linck onderzoekt watermerk of achttiende-eeuwse Piranesi prent, foto: Aad Hoogendoorn.

WANNEER 02/12/2022 - 05/03/2023
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumpark 18
3015 CX Rotterdam
+31 (0)10 4419400
boijmans.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Piranesi op papier

laat een recensie achter

Uw beoordeling