Pinball Wizard | Jacqueline de Jong

Stedelijk Museum Amsterdam | 09/02/2019 - 18/08/2019

De toonaangevende beeldend kunstenaar, vormgever en oud-medewerker van het Stedelijk Museum heeft, sinds de jaren zestig van de vorige eeuw, een veelzijdig oeuvre opgebouwd. Pinball Wizard: The Work and Life of Jacqueline de Jong toont in 13 zalen het veelzijdige oeuvre dat zij sinds de jaren zestig heeft opgebouwd, waarin zij moeiteloos schakelt tussen expressionistische schilderkunst, nieuwe figuratie en pop art. Ook de schaal varieert: van kleine dubbelluikjes waarop een dag uit het leven van de kunstenaar wordt beschreven tot monumentale doeken waarin een absurde, vaak gewelddadige en erotische wereld regeert. Er wordt ook aandacht besteed aan de wijze waarop De Jong opereerde in avant-garde netwerken binnen en buiten Europa, waaronder de geëngageerde Situationist Internationale.

Als directeur Willem Sandberg in 1958 Jacqueline de Jong aanstelt als medewerker toegepaste kunst (1958-1960), ontstaat een bijzondere band met het Stedelijk. Haar bewondering voor de collectie van het museum groeit, en als autodidact fungeert die collectie als een leerschool voor haar eigen werk. Dit maakt het feit dat De Jong nu haar werk samen met werk uit de collectie tentoon gaat stellen in het Stedelijk, extra speciaal.

De kunstenaar beweegt zich als een ware ‘Pinball Wizard’ door de collectie van het Stedelijk en plaatst haar werk naast dat van kunstenaars die haar geïnspireerd en beïnvloed hebben zoals Vieira da Silva, Chaim Soutine, Jean Dubuffet, R.B. Kitai, Kazimir Malevich en Wassily Kandinsky. Het resultaat is een mix van meesterwerken van De Jong en nog nooit eerder getoonde werken en sleutelwerken uit de collectie van het Stedelijk aangevuld met tekeningen, kunstenaarsboeken, vormgeving en archiefmateriaal van de kunstenaar.

WANNEER 09/02/2019 - 18/08/2019
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
+31 (0)20 5732911
stedelijk.nlOPENINGSTIJDEN

Dagelijks : 10.00 - 18.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Pinball Wizard | Jacqueline de Jong

laat een recensie achter

Uw beoordeling