Pilgrims naar Amerika | En de grenzen van vrijheid

Museum De Lakenhal | 01/06/2020 - 13/09/2020

De looptijd van deze tentoonstelling zal nader bepaald worden in verband met de tijdelijke sluiting wegens het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus. Museum De Lakenhal is momenteel gesloten tot en met 28 april 2020.

‘Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid’ onderzoekt de grenzen van vrijheid. De tentoonstelling toont de opmerkelijke reis van de Pilgrims aan het begin van de zeventiende eeuw. Van het Engeland waar ze vandaan kwamen, via de stad Leiden waar ze elf jaar in vrijwillige ballingschap verbleven, naar de wereld van de Native Americans die ze koloniseerden. Welke grenzen kwamen deze Pilgrims tegen in hun zoektocht naar vrijheid en hoe gingen ze met deze grenzen om? En wat vertelt het historische Pilgrimverhaal ons nu over grenzeloze vrijheid?

In 2020 wordt herdacht dat 400 jaar geleden een groep migranten met het schip de Mayflower vanuit Europa naar Amerika vertrok om daar Plymouth Colony te stichten. Tegenwoordig kennen we deze kolonisten, die als vluchtelingen naar Holland kwamen, als de Pilgrims. De Pilgrims gedroegen zich in de voor hen Nieuwe Wereld alsof het land niet bewoond was en ze er hun recht konden doen gelden, ondanks de aanwezigheid van inheemse stammen. Dankzij de hulp van enkele tussenpersonen van de Native Americans bouwden zij – na de eerste zware winter die meer dan de helft van de 102 kolonisten het leven zou kosten – een welvarende kolonie op. Door het succes van deze landannexatie zouden in de decennia daarna honderden Europese kolonisten volgen. Dit resulteerde in bloedige oorlogen waarbij de oorspronkelijke bewoners vrijwel werden uitgeroeid en hun leefwereld werd vernietigd.

In de tentoonstelling ligt de nadruk op de besluiten die de Pilgrims namen gedurende hun reis. Een historische en feitelijke weergave van het verhaal wordt benadrukt. Deze weerlegt op prikkelende wijze de avontuurlijke en geromantiseerde versie die in de negentiende eeuw is geconstrueerd. Als bezoeker volg je de reis van de Pilgrims: vanuit Engeland, via Nederland (Leiden) naar Amerika. De impact van de keuzes die ze tijdens hun reis maakten wordt inzichtelijk gemaakt met behulp van schilderijen, kaarten, prenten, tekeningen, wapens, boeken, handelswaar en alledaagse voorwerpen. Geïnspireerd op de reis van de Pilgrims nodigen we je in de tentoonstelling daarnaast op interactieve wijze uit om jouw standpunt over het thema grenzeloze vrijheid te delen.

 

Foto’s: Karin Borghouts

WANNEER 01/06/2020 - 13/09/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Oude Singel 32
2312 RA Leiden
+31 (0)71 5165360
lakenhal.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 10.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Pilgrims naar Amerika | En de grenzen van vrijheid

laat een recensie achter

Uw beoordeling