Pieter Pourbus – Meesterschilder uit Gouda

Museum Gouda | 17/02/2018 - 17/06/2018

Pieter Pourbus is een van de beste zestiende-eeuwse schilders uit de Nederlanden. Hij werd in Gouda geboren en beroemd in Brugge. In Nederland is hij vrijwel onbekend. Onterecht, volgens Museum Gouda, en daarom organiseert het museum een grote tentoonstelling over de schilder. Het is de eerste keer dat Pieter Pourbus in Nederland wordt geëerd met een tentoonstelling. Veel schilderijen zijn dan ook voor het eerst in ons land te zien.

Pourbus leefde tijdens een keerpunt in de geschiedenis, met ongekende religieuze twisten. Het is de tijd waarin Luther opkomt, kerken worden bestormd en men in de Noordelijke Nederlanden overgaat naar het protestantisme. Deze maatschappelijke veranderingen komen in Museum Gouda ook tot leven met een verzameling zestiende-eeuwse altaarstukken die deze roerige tijd overleefde. En dat is uniek voor Nederland. Twee van deze altaarstukken zijn geschilderd door Pieter Pourbus. Eén zelfs voor de nabijgelegen Sint-Janskerk. Het is een van de hoogtepunten in de tentoonstelling.

Naast de altaarstukken uit de eigen collectie komen er spectaculaire bruiklenen uit binnen- en buitenland: monumentale altaarstukken en schitterende portretten, vaak vol symboliek. Dat de maatschappij sterk veranderde tijdens Pourbus’ leven is goed te zien in zijn schilderijen: ze hebben deels nog middeleeuwse kenmerken, maar de periode van de renaissance is ook al zichtbaar. De schilderijen van Pieter Pourbus geven een uniek beeld van de kunstenaar én zijn tijd.

WANNEER 17/02/2018 - 17/06/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Achter de kerk 14
2801JX Gouda

museumgouda.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Pieter Pourbus – Meesterschilder uit Gouda

laat een recensie achter

Uw beoordeling