Pauline Curnier Jardin | Hot Flowers, Warm Fingers

Centraal Museum | 09/09/2023 - 21/04/2024

KOOP TICKETS

Stap in de wereld van de hedendaagse kunstenaar Pauline Curnier Jardin die met haar unieke mix van performancekunst, film, sculptuur en installaties conventionele normen uitdaagt en de stereotype verbeelding van de vrouw bevraagt.

Pauline Curnier Jardin is een hedendaagse kunstenaar die verschillende kunstvormen combineert om visueel overdonderende en tot nadenken stemmende werken te creëren. Veel van haar werk gaat over de rol van de vrouw in de mythologie, geschiedenis, folklore en cinema. Rollen die gewoonlijk op een stereotyperende wijze werden verbeeld; als heilige, moeder, heks of mystica. Met haar werk komt ze op voor deze vrouwen, en zij die zich identificeren als vrouwen, die kampen met verschillende vormen van uitsluiting, structureel en systemisch geweld. Haar gelaagde en vaak humoristische installaties creëren ruimte voor reflectie over de complexiteit van gender en de verbeelding van de vrouwelijke figuur in onze samenleving.

Het Centraal Museum heeft Pauline Curnier Jardin uitgenodigd voor haar eerste museale solotentoonstelling in Nederland. In Hot Flowers, Warm Fingers toont de Franse kunstenaar werk uit de afgelopen vijf jaar samen met werken die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt zijn. Ook stelt ze een ‘Wunderkammer’ samen van meubels en schilderijen uit de collectie van het Centraal Museum.

Haar nieuwste werk Adoration, dat vorig jaar tijdens de Biënnale van Venetië in première ging, zal hier voor het eerst in Nederland te zien zijn. Deze collage-achtige film verbeeldt het vergeten verhaal van vrouwen in Casa di Reclusione Femminile, een Venetiaanse vrouwengevangenis. In de zestiende eeuw werden zij verplicht het klooster in te gaan, waar ze vervolgens elk jaar toneelstukken op voerden en van zich lieten horen. Tot groot vermaak van de Venetiaanse elite.

WANNEER 09/09/2023 - 21/04/2024
WAAR | Bekijk op Google Maps Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
+31 (0)30 2362362
centraalmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image

Bezoekers over Pauline Curnier Jardin | Hot Flowers, Warm Fingers

laat een recensie achter

Uw beoordeling