Suze Robertson & Marenne Welten | Naast Van Gogh

Vincent van GoghHuis | 12/10/2019 - 26/01/2020

Suze Robertson (1855-1922) was een tijdgenote van Vincent van Gogh. Al tijdens haar leven werd ze beschouwd als zijn vrouwelijke evenknie. Hun onderwerpen en schilderstijl zijn vergelijkbaar. Soms wordt Robertson zelfs ‘virtuozer dan Van Gogh genoemd’. Professor August Allebé schreef over haar: ‘De schilderijen van Suze Robertson doen aan als geschilderd door een vrouw op een barricade, werkelijk emotioneel door dapperheid’. Ondanks dat is zij nog steeds veel minder bekend dan Van Gogh. Ze verdient beslist meer aandacht en met deze tentoonstelling(en) wil het museum dat bewerkstelligen. 

De verwantschap tussen Robertson en Van Gogh ligt er ook in dat ze beiden in Brabant hebben gewerkt en daar het boerenleven vastlegden. Van Gogh in Zundert, Etten-Leur en Nuenen, Robertson in Dongen, Etten-Leur en Heeze. Terwijl de werken die Suze Robertson vervaardigde in Dongen op de expositie in Breda getoond zullen worden, zal in het Van Gogh Huis haar werk uit Etten-Leur en Heeze te zien zijn. Bijzondere aandacht komt er voor de portretten van haar kindermeisje ‘Pietje’ uit Leur, die behoren tot haar krachtigste werken. Liesbeth Brandt Corstius koos in het Rembrandtjaar ‘Pietje op boerenstoel’ als een van haar favorieten bij de verkiezing van ‘het mooiste schilderij van Nederland’.  

De werken van Robertson worden voor deze gelegenheid als bruikleen ter beschikking gesteld door de Stichting Suze Robertson.

Actuele waarde

Naast de relatie tot Van Gogh, wordt het werk van Suze Robertson ook gespiegeld aan dat van een hedendaagse kunstenaar. Zowel voor de expositie in Breda als die in Zundert is Marenne Welten (1959) uitgenodigd te reageren op het werk van haar voorgangster. De indringende portretten van Welten, zoals haar serie van Amerikaanse ‘settlers’, tonen eenzelfde expressie en diepgang als de Brabantse boerenfiguren en de meisjesportretten van Robertson. 

WANNEER 12/10/2019 - 26/01/2020
WAAR | Bekijk op Google Maps Markt 26-27
4881 CN Zundert
+31 (0)76 597 85 90
vangoghhuis.comOPENINGSTIJDEN

wo - vr : 10.00 - 17.00

za - zo : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Suze Robertson & Marenne Welten | Naast Van Gogh

laat een recensie achter

Uw beoordeling