Naar buiten! – School van Barbizon

Kunstmuseum Den Haag | 24/03/2018 - 24/06/2018

Het Gemeentemuseum Den Haag bezit een van de grootste collecties grafiek uit de 19e eeuw in Nederland, met daarin een rijke verzameling tekeningen van de belangrijkste vertegenwoordigers van de School van Barbizon: Théodore Rousseau, Jean François Millet, Jean-Baptiste Camille Corot en Charles-François Daubigny. Voor het Berlagekabinet is een selectie van 45 prenten geselecteerd van de mooiste landschappen plus een klein aantal portretten.

Halverwege de negentiende eeuw vestigt een groep jonge kunstenaars zich in het dorp Barbizon, vlakbij het bos van Fontainebleau nabij Parijs. Daar schilderen ze de omgeving en de boerenbevolking. In vergelijking met het werk van hun voorgangers verbeelden zij het Franse landschap en plattelandsleven met een frisse blik, zonder academische conventies. Het schilderen ‘en plein air’, in de buitenlucht, draagt bij aan het realisme in hun werk.

De School van Barbizon groeit in de daaropvolgende jaren uit tot een belangrijk rolmodel voor kunstenaars uit heel Europa. Het stille dorpje Barbizon verandert in een internationale kunstenaarskolonie, waar kunstenaars uit Nederland, Duitsland, Zweden, Engeland, België en zelfs de Verenigde Staten in navolging van Rousseau en Millet het landschap schilderen. Ook de schilders van de Haagse School en de Duitse schilder Max Liebermann zien de School van Barbizon als een belangrijke inspiratiebron. Liebermann, van wie het Gemeentemuseum gelijktijdig met deze tentoonstelling een groot overzicht toont, was bijvoorbeeld een groot fan van Millet.

WANNEER 24/03/2018 - 24/06/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag
+31 (0)70 3381111
kunstmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 10.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Naar buiten! – School van Barbizon

laat een recensie achter

Uw beoordeling