MOḌA: Moroccan Fashion Statements

Centraal Museum | 03/10/2024 - 02/03/2025

In MOḌA, dat Marokkaanse spreektaal is voor ‘mode’, staan de makers centraal. De tentoonstelling brengt het artistieke werk en de persoonlijke verhalen van cutting-edge ontwerpers en kunstenaars: de gamechangers die de paden hebben gebaand voor verschillende generaties makers, liefhebbers en dragers, voorbij landsgrenzen.

De veelzijdigheid van de tentoonstelling en het Marokkaanse modelandschap komt terug in thema’s zoals ‘Monumental’, dat zich onder meer richt op opvallende ontwerpen van Sara Chraibi, Daily Paper, New Tangier en MAISON ARTC. In ‘Cosmopolitan’ smelten het rurale en het stedelijke leven samen, gezien door de ogen van multidisciplinaire kunstenaars. Hier vertellen video’s, foto’s en textielkunst de verhalen van vooruitstrevende creatieven zoals Joseph Ouechen en Meryem Slimani. Het thema ‘Amazigh Hair Heritage’ is de uitkomst van een uniek project van de wereldberoemde haarstylist Ilham Mestour.

Ninke Bloemberg, conservator mode Centraal Museum: ‘Met MOḌA willen we de energie overbrengen van hedendaagse makers met een relatie tot Marokko. Voorbij de stereotypering, van high fashion tot streetwear en van hyperlokaal tot internationaal – MOḌA bruist.’

Beeld:
Statements, 2024 © Centraal Museum Utrecht / DAR Cultural Agency / Sharon Jane D
K*TMAROKKAAN, 2023. Ontwerp van Yousra Razine Mahrah. Model: Masumi-Lee (c) Fotografie Team Peter Stigter

WANNEER 03/10/2024 - 02/03/2025
WAAR | Bekijk op Google Maps Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
+31 (0)30 2362362
centraalmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image

Bezoekers over MOḌA: Moroccan Fashion Statements

laat een recensie achter

Uw beoordeling