Michiel Schrijver & Tom Seerden

Galerie Honingen | 03/11/2016 - 19/11/2016

Michiel Schrijver en Tom Seerden kennen elkaar niet persoonlijk, maar hun beider werk vormt een prachtig samenspel. Schrijver creëert een ruimtelijke wereld op het tweedimensionale vlak, Seerden werkt ruimtelijk driedimensionaal in brons en steen.

“Wie verre reizen maakt kan veel verbeelden” is een variant op een oud gezegde dat op de schilder Michiel Schrijver van toepassing is. Want schilderen is voor hem een vorm van reizen. En de verwondering daarover een belangrijke drijfveer om te schilderen. Verwondering over datgene wat hij aantreft onderweg in zijn binnenwereld, want dat is wat er in zijn schilderijen verschijnt. Schetsboeken vol ideeën gaan vooraf aan een schilderij en die enkele schets die de toets der kritiek kan doorstaan, krijgt een vervolg op het doek. Het is een wereld waarin architectuur een belangrijke rol vervuld en daarin, daarboven of daartussen verpoost zich de mens.

De wereld van Michiel Schrijver bestaat niet, maar is toch heel werkelijk. Wij kunnen, met wat fantasie, huizen betreden en door straten bewegen en zo van het ene schilderij naar het andere dwalen om ónze reis te kunnen voortzetten. Schrijvers geschilderde wereld is er één van het verlangen en elk schilderij een halte. Wij stoppen even, kijken rond, koesteren ons aan het licht en gaan weer door.

“Er is daar ook een wereld met uitzicht op zee, met vergane schepen in ondiep water. Met vergankelijkheid tot over de horizon En in die omgeving probeert de mens het bestaan een verklaring te geven. Gebukt onder de grootsheid van dat bestaan kan alles wat zij ervaart omslaan in het tegendeel. De vreugde van het vinden, de angst om te verliezen. De zin van het doen, de zinloosheid van het laten. Het verlangen om op reis te gaan, de vervulling van het thuisblijven. En wanneer alles even zijn adem inhoudt en een ogenblik van diepe stilte doormaakt, kan vervolgens toekomst omslaan in herinnering.”

“Uiteraard komen vele vragen bij mij op over de wereld die ik schep, maar ik hoef het antwoord niet te weten. Als je het weet, is er iets verloren gegaan”, aldus Michiel Schrijver.

Belangrijk in het werk van Tom Seerden (1957) zijn de basale gegevens van de beeldhouwkunst: massa, ruimte en materiaal als ook spanning en beweging. Daarnaast moet het ook iets te vertellen hebben. Zijn doel is niet om een ‘mooi’ beeld te maken, maar een beeld met zeggingskracht. In zijn serie bronzen landschappen op oude balken en granieten monolieten staan herinneringen van reizen en vakanties centraal.

Donderdagavond 3 november zijn Michiel Schrijver en Tom Seerden van 19.00 tot 21 uur persoonlijk in de galerie. De tentoonstelling is tevens te zien op de website: www.honingen.com

WANNEER 03/11/2016 - 19/11/2016
WAAR | Bekijk op Google Maps Lange Tiendeweg 40
2801 KJ Gouda
Karen Boekholt: +31 (0)6 14 48 62 74
honingen.comOPENINGSTIJDEN

Do - Za : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Michiel Schrijver & Tom Seerden

laat een recensie achter

Uw beoordeling