Making Malachite | Terhi Tolvanen

Galerie Rob Koudijs | 25/02/2017 - 15/04/2017

Vreemd hoe alles op den duur in een verzameling ontaardt…. Terhi Tolvanen heeft altijd al edelstenen in haar sieraden gebruikt, maar in de loop der jaren raakte ze er steeds meer door gefascineerd. Zo werd ze een gedreven stenenverzamelaar, vooral van exemplaren met speciale kleuren en intrigerende vormen; pure mineralen, ongeschonden, ongeslepen. Op beurzen probeert ze haar concurrenten te snel af te zijn, op jacht naar de nieuwste en meest spectaculaire stukken. Toch wijkt ze af van de andere collectioneurs: hoewel ze net zo goed verliefd wordt op haar recentste veroveringen, krijgen de meeste van Tolvanen’s schatten uiteindelijk een plaats in haar sieraden.

Haar nieuwe collectie is nu gewijd aan zulke stenen, stenen die zo bijzonder zijn dat ze ter verfraaiing gedragen mogen worden – voornamelijk in colliers. Het is wel een uitgangspunt dat consequenties heeft: hoe om te gaan met de soms uitzonderlijke afmetingen en het bijhorende gewicht?
Allereerst besloot Tolvanen voor de constructie en de opbouw van haar stukken een robuuste vormentaal te kiezen – om tegenwicht te bieden aan al die eigenzinnige brokken natuur. Daarnaast begon ze eigenhandig stenen te ontwikkelen. Hoe vreemd het ook mag klinken, Tolvanen ondernam eerder iets dergelijks: ooit ontwierp ze zelf nieuwe plantensoorten om toe te passen in haar sieraden, spelend met de tegenstelling tussen oorspronkelijk en kunstmatig. Ditmaal besloot ze zelf malachiet en pyriet te gaan maken, zodat ze de mogelijkheid had om vorm, textuur en bovenal het gewicht naar haar hand te zetten.

Tolvanen kreeg steeds meer het gevoel dat haar werkplaats een soort glazen kas werd waar ze haar eigen stenen kweekte. Dit idee werd zo dominant, dat het een eigen leven ging leiden. De nieuwe sieraden verwijzen meer dan eens naar monumentale, negentiende eeuwse plantenkassen die het oog verleiden met hun golvende vormen en schitterend oppervlak – veroorzaakt door oneindige aantallen glazen rechthoeken.
Daar zit ze dus, de kunstenaar in haar broeikas, dag in, dag uit bezig met het laag na laag opbouwen van haar eigenhandige malachiet; stap voor stap bezig alle conventies ten aanzien van sieraden te overwoekeren.

 

 

WANNEER 25/02/2017 - 15/04/2017
WAAR Elandsgracht 12
1016 TV Amsterdam
+31 20 331 87 96
galerierobkoudijs.nlOPENINGSTIJDEN

Woe - Za : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Making Malachite | Terhi Tolvanen

laat een recensie achter

Uw beoordeling